21.2 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Рекорден брой бебета се родиха в болница в Плевен

Десет бебета са родени в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен запериод от 24 часа.

Това съобщи Момчил Цветков, говорител на лечебното заведение като посочи, че броят на новородените в рамките на денонощие е рекорден, особено при условията на трайна тенденция на намаляване на ражданията в странатa.

„Бебетата са родени на 20 и 21 април“, уточни Цветков. Сред тях са двойка близнаци, появили се на бял свят с цезарово сечение. Те са с екстремно ниско тегло и са поети за лечение от интензивен сектор на Клиниката по неонатология в болницата – единствена в Централна Северна България.

„Днес е родено и още едно недоносено бебе с тегло около 900 грама. В Клиниката по акушерство и гинекология и Клиниката по неонатология в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен увеличават значително своята дейност поради наличен висококвалифициран медицински персонал и запазени традиции в клиничната и научната сфера“, подчерта Цветков.

От началото на годината в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ са регистрирани около 400 раждания. За изминалата година 1200 бебета са проплакали за първи път в университетската болница.

Припомняме, че в Плевен се отчита увеличение на броя на бебетата, родени в трите клиники по акушерство и гинекология (АГ) в областния град.

Това показват данните от трите лечебни заведения – Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Д-р Георги Странски“, УМБАЛ „Света Марина“ и МБАЛ „Авис Медика“. Общо през миналата година в Плевен са проплакали 2142 бебета.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles