13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Реставрират иконостаса в параклиса на Рилския манастир

Започна реставрацията на иконостаса в параклиса „Свети Николай” на Рилския манастир. Той е изработен преди 180 години и сега се възстановява за първи път, предаде БНТ.

Сега реставраторите нанасят върху детайлите нова позлата и възстановяват автентичния вид на иконостаса,така както е изглеждал след завършването си от майсторите. Предстои да бъдат реставрирани и царските икони. Сред тях е чудотворната икона на св. Иван Рилски, която е от 18 век. В този параклис се намира и изображение на Свети Александър Невски. По думите на доц. Стефан Тъпанов, ръководител на реставрационните работи, това вероятно е едно от най-старите изображения на руския светец у нас. Не е известен майсторът-резбар, изработил иконостаса. Вероятно той е монтиран в параклиса „Свети Николай“ след завършване на неговото изографисване през 1841 година.

Стенописната украса вече е изцяло обновена. Сред ценните изображения са образите на ктиторите от дупнишкото село Бадино.

 „Ктиторите дедо Яне и баба Стефана са дарили едни сериозни средства на времето, за да се изографиса целия параклис”, казва Бисер Лазаров, преподавател в катедра „Реставрация“ към Художествената академия.

Продължават и ремонтните дейности в манастира. Строители подновяват покрива в северозападната част и с това ще завърши ремонтът на цялата покривна конструкция на Светата обител.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles