11.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Решават дали да затворят училищата и детските градини заради коронавируса

Ще вземаме решение кога да бъдат затворени детски градини, кога да бъдат затворени училища и кога да бъдат отменени масови прояви. Това каза началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и началник на новосформирания кризисен щаб за работа срещу разпространението на Covid-19 генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Той посъветва хората, които се връщат от страна, засегната от коронавируса да се договорят с личния си лекар и да си вземат 14-дневен отпуск, през което време да стоят у дома като под карантина.

По-късно преди началото на Националния съвет за тристранно сътрудничество здравният министър Кирил Ананиев заяви, че е редно тези 14 дни да са за сметка на платения годишен отпуск или хората да си пускат неплатен отпуск.

Генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски съобщи, че за болниците са осигурени около 8000 предпазни костюма с маски и очила в случай, че в страната ни проникне китайската зараза. Началникът на ВМА оясни, че по граничните пунктове ще има медицински лица, които ще мерят температурата на влизащи в страната. Всички летища пък ще бъдат оборудвани с термокамери.

Проф. Венцислав Мутафчийски припомни, че тъй като все още няма открито лечение на заразата, засега кризисният щаб се снабдява с най-утвърдените медикаменти.

Шефът на кризисния щаб открои като едни от най-важните превантивни мерки – да не се пътува там, където има регистрирани случаи на коронавирус и да се ограничат публичните събирания.

„Искам да подчертая, че регистриран случай на коронавируса у нас няма, но ние се готвим, за да не ни изненада снегът, както се казва“. Това заяви още Венцислав Мутафчийски и напомни на хора, завърнали се от Италия или от Китай с болно гърло или висока температура, задължително трябва да потърсят личния си лекар.

Мутафчийски отбеляза, че са хоспитализирани завърнали се от Китай граждани на Сливен, като пробите им се очакват.

„Ако се установи заразен с коронавирус пациент, трябва да се установят всички негови контактни лица“, каза шефът на кризисния щаб.

Учение за реакция в случай на двама пътници със симптоми на коронавирус беше разиграно на аерогара София във вторник. Решението за учението беше взето в понеделник на заседанието на Съвета по сигурността в Министерсикя съвет. за целта беше проверен самолет, ксацащ от Турция, като предварително двама от пътниците бяха предупредени, че ще играят ролата на заразени. След кацането на самолета и проверката те бяха закарани от екип със специално защитно облекло в Инфекциозната клиника на ВМА и настанени, според ролята им, в сепицално обзаведена реанимация .

Целта на учението бе всяко звено да знае точно какво трябва да свърши максимално бързо, за да бъде ограничена заразата, в случай на съмнение за болен пътник.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles