19.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Риба с бяло вино и зеленчуци

№1 е в листата по здравословно хранене. Препоръчва се след заседяване у дома, както по време на извънредното положение

Рибата е № 1 в листата по здравословно хранене. Затова специалистите по хранене и диетика я препоръчват поне два пъти седмично в менюто.

Качество. Вижте ТУК и ТУК
къде да го намерите

Сред предпочитаните са бялата риба, лефер, херинга, шаран, скумрия, риба тон, сьомга, пъстърва, костура. Особено полезни са нейните омега-3 мастните киселини, които са добро профилактично средство при вторична профилактика на сърдечно-съдовата заболеваемост. Те допринасят за понижаване риска от инсулт чрез положителните си ефекти върху кръвното налягане и холестерола.  Витамин D, селен и някои видове протеини в рибата също защитават от инсулт. Те са особено полезни след продължително заседяване у дома, каквото имахме по време на извънредното положение и след което органите и системите остават в стрес месеци наред заради липсата на движение.

За да се извлекат ползи от консумацията на риба за здравето на сърдечно-съдовата система от значение е и начинът на приготвянето й. Тя запазва свойствата си, оказващи отлично влияние върху здравето, когато е печена, намалят  наполовина при пържене, няма ефект от тях, ако е пушена.

Десетгодишно американско проучване сочи, че редовната й консумация, четири пъти седмично, има противораков ефект. Данните са от наблюдавани 85 000 жени. Установява се, че в сравнение с тези, които рядко или никога не консумират риба, при тези, които хапват 4 или повече порции на седмица, рискът от развитие на сърдечна недостатъчност е с 30% по-нисък. 32% е по-нисък рискът от рак на млечната жлеза при жените, които спазват хранителен режим, богат на рибни продукти, или приемат рибено масло във формата на добавки. Изследователи предполагат, че противораковият ефект на маслото се дължи на високото му съдържание на омега-3 и омега-9 мастни киселини.  Рибата е полезна и за здравето на мъжете. Според изследвания има профилактична стойност по отношение на рака на простатата. Специалистите препоръчват консумацията на мазни риби, като сардини, сьомга, риба тон, скумрия, херинга. От морските дарове, особено препоръчителни са стридите. Няколко от тях на ден покриват потребността от цинк на организма, който взима участие в редица физиологични процеси, от възпроизводството на ДНК до възстановяване на мъжките семенни жлези. Консумацията на една или повече порции риба седмично намалява риска от загуба на зрението, поради дегенерация на макулата, с 42%, показва изследване на Харвардския медицински институт в Бостън. Смята се, че омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата, могат да подобрят защитата на клетките в ретината.

„Следвай ме”  ви предлага две рецепти за риба със зеленчуци. За тях е подходящо бяло вино и бира. Всичко необходимо за доброто ви настроение, с отлично качество и на изгодни за вас цени можете да намерите в магазини АВАНТИ.

Скумрия (бяла риба) с бяло вино и зеленчуци

Продукти за 4 порции:  риби скумрия или бяла риба – 4 броя, бяло вино – 1 кафена чаша, зехтин – ½ кафена чаша, черен пипер – на вкус, сол – на вкус.

Приготвяне: Рибата се измива и нарежда в тава. Поръсва се с виното и зехтина, посолява се. Добавя се 1 до 1 ½ чаша кафена вода. Пече се.

Гарнира се със зеленчуците от консерва мексикански микс – боб, моркови, зелен фасул, грах, които предварително са леко задушени в зехтин. На вкус могат да им се добавят подправки.

Риба със зеленчуци на фурна

Риба със зеленчуци

Продукти:  риба – 2.5 кг, шаран или толстолоб,  тиквички – 1 брой,    картофи – 2 – 3 броя, моркови – 2 броя,  маслини – 10 – 15 броя,  грах – 1 шепа, замразен,  домати  чери – 10 – 15 броя,   царевично брашно – 1 чаена чаша,  брашно бяло – 1 чаена чаша, подправка за риба – 1 супена лъжица, копър,  сол,  черен пипер – на вкус.

Приготвяне: Рибата се реже на парчета 1,5 см. Цяревичното и бялото брашно се смесват в купа, като там се слагат и подправите. Разбърква се. Рибата се посолява с черен пипер и сол на вкус и се овалва в брашното. Парчетата се подреждат в тава за печене. Тиквичката и морковите се режат на колелца. Картофите се режат на пръчици. Зеленчуците се нареждат в тавата. Върху рибата се слагат доматчетата чери и се поръсва с олио или зехтин. Сипва се малко вода в тавата (около 1/2 чаена чаша) и се пече на 200 градуса  около 30-35 минути. Към края на печенето се добавят маслините, поръсва се грахът върху зеленчуците. След изпичане се поръсва с нарязания копър.

Следвай ме – Гурме/ Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles