10.5 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Риба с картофи и сметана на фурна

Рибата е особено подходяща храна за лятото – лека, но същевременно питателна и изключително полезна. Тя е богата на омега-3 мастните киселини. Проучвания показват, че редовната й консумация (поне два пъти седмично) дава добър профилактичен ефект на сърдечно-съдовите заболявания.

Магазини „АВАНТИ“ – качествена стока на изгодни цени (ТУК)

Според международен анализ, основаващ се на 15 проучвания, проведени в САЩ, Европа, Япония и Китай консумацията на риба 2-3 пъти в седмицата намалява риска от инсулт. Смята се, че за понижената опасност роля играят именно омега-3 мастните киселини. Те допринасят за понижаване на риска от инсулт чрез положителните си ефекти върху кръвното налягане и холестерола, обясняват специалисти. Наличието им има благоприятно действие и за редуциране нивата на вредните мазнини.

Витамин D, селен и някои видове протеини в рибата също защитават от мозъчен удар.

Едно вкусно, питателно и полезно блюдо е рибата, независимо каква, с картофи и сметана, запечена на фурна. Препоръчва се тя да е без кости. Бялата риба, по правило, се консумира с бяло вино. Идеални комбинации за различни вкусове на продукти с високо качество можете да намерите в магазини АВАНТИ (ТУК).

Продукти: рибно филе – 700 г, картофи – 6-8 бр., кромид лук – 2 бр., моркови – 1-2 бр.сметана – 1 чаша, твърдо сирене тип кашкавал – 1 чаша с връх, яйце – 1 бр., кол – 1 щипка, черен пипер – на вкус, подправки по избор – на вкус, олио – 2-3 супени лъжици.

Приготвяне: зеленчуците се изчистват, сиренето от типа кашкавалено се настъргва на ренде. Рибата се измива и се оставя да се оттече водата от нея. Лукът се нарязва, морковите се настъргват, запържват се до полуготовност и се посоляват. Нарежда се нарязаното филе в намазнена тава, посичва се със зеленчуците. Аранжира се с нарязаните на ситно картофи. Най-отгоре намажете със сметаната, в която се сложили подправките. Ако харесвате по-сочни картофи, преди сметаната залейте с 50-70 млл вода. Пече се до готовност.

Сервира се със салата или задушени зеленчуци. Подходяща напитка за това ястие е бялото вино и бирата, но нашенската изстудена ракия също не е лош вариант. Богат асортимент на достъпни цени и отлично качество можете да намерите във веригата магазини „АВАНТИ“.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles