10.2 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Риба с мед и вино

Мнозина от вас отсега обмислят каква риба да изберат и приготвят за Никулден. Според традиция на трапезата трябва неизменно да присъства шаран. Но, тъй като това не е нито църковен канон, нито пък всички харесват вкуса му, мнозина приготвят за деня на свети Николай това, което обичат самите те и близките им.

„Следвай ме” ви предлага рецепта, по която може да бъде приготвена всякаква риба, както сладководна, така и морска. Преимуществото на това ястие е, че едновременно се приготвя и рибата, и гарнитурата към нея. Освен това, като цяло, продуктите се приемат добре от вкуса на българина. Всичко за доброто настроение на вашата трапеза в магазини АВАНТИ, виж ТУК.

Продукти:  рибата може да бъде един шаран, изчистен и нарязан на парчета,  4 – 5 скумрии, 5 парчет бяла или друга риба по избор. Необходими са още кромид лук – 5 – 6 глави, моркови – 5-6 моркови в зависимост от големината, целина – 2 стръка, магданоз – 1 връзка, дафинови листа – 2 броя, смлян черен пипер – ½ чаена лъжичка, чесън – 3 скилидки,  червено вино – 1 винена чаша, олио – ½ кафена чаша, мед – 1 чаена лъжичка, сол  на вкус.

Приготвяне:  Лукът, морковите, целината и магданоза се нарязват на ситно. Разбъркват се и се поръсват с начупените дафинови листа, черния пипер и нарязаните скилидки чесън. Прибавя се олиото и сол на вкус. Разбърква се отново. Сместа се изсипва в тава, намазана с олио предварително. Върху зеленчуците се подрежда рибата, посолята се и се поръсва с виното, в което е разтворен медът. Пече се. Ако установите, че ястието не е готово и течността се е изпарила, добавете малко вода.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles