8.2 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Риск от силна грипна епидемия

190 000 пенсионери ще могат безплатно да се ваксинират срещу инфекцията при своите лични лекари

По повод Европейския ден за борба с грипа, на обща пресконференция БЛС, неправителствения сектор и българските здравни власти алармираха, че тази есен може да се очаква завръщане на сезонния грип с по-широка циркулация и по-тежко протичане от обикновеното.

Поради облекчаване на ограниченията срещу COVID-19 и факта, че през последните две години  хората не са се срещали масово с грипния вирус, е налице силен спад в естествения популационен имунитет на населението срещу сезонния грип. Това може да доведе до още по-голяма непредсказуемост по отношение на време и мащаб на циркулацията на грипните вируси.

„Съществува риск от утежнена грипна епидемия и възможни тежки едновременни инфекции с вирусите на COVID-19 и грип. Този извод базираме на опита от някои страни от Южното полукълбо, например в Австралия и Южна Африка, където се наблюдаваше бързо нарастване на разпространението и циркулация извън типичния грипен сезон. Динамиката на епидемията в Австралия накара някои изследователи да прогнозират тежък грипен сезон, по-силен от този през 2017 г., който доведе до голям брой хоспитализации. В Северното полукълбо също станахме свидетели на необичаен модел на разпространение на грипа. В ЕС и в България включително наблюдавахме необичайна циркулация през късната пролет, в други държави като Нидерландия имаше тежка вълна. От друга страна в САЩ грипният сезон беше с по-голяма продължителност с два пика на заболяемост и циркулацията на грипни вируси се запази нетипично висока дори и през летните месеци.“, коментира доц, Ангел Кунчев, Главен държавен здравен инспектор.

„В продължение на повече от 2 века ваксините са помогнали да направим света по-безопасен – от първата ваксина, разработена за защита срещу едра шарка, до най-новите иРНК ваксини, използвани за предотвратяване на тежки случаи на COVID-19. Ваксините ни защитават като индивиди и ни помагат да се защитаваме взаимно като членове на глобалната общност. Грипът продължава да представлява сериозна потенциална заплаха за общественото здраве и годишната ваксинация срещу грип остава критичен инструмент за предотвратяване на грипа и неговите потенциално сериозни последици. Доказателствата в световен мащаб ни казват, че през повечето сезони хората на 65 и повече години носят най-голямото бреме на тежкото грипно заболяване, което представлява по-голямата част от свързаните с грип хоспитализации и смъртни случаи. Други рискови категории включват бременни жени, малки деца, хора с отслабен имунитет и хора с хронични заболявания. Най-добрият начин да се предпазите от грип е да си поставите ваксина. Противогрипните ваксини са безопасни, ефективни и основна мярка за предпазване от грип и намаляване на въздействието на епидемиите.“, предупреждава  в своето писмо до медиите д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО за България.

„Можем да очакваме, че тази година грипът ще бъде по-сериозен. Затова по-добре да се предпазим от заболяването, отколкото да се надяваме, че то ще мине леко. Информирането и на обществото за ползите от ваксините срещу сезонен грип, могат да предотвратят тежки усложнения, смъртните случаи и нужда от болнично лечение заради грип. И въпреки, че в България сме на последните места в Европа както по отношение на ваксинацията срещу КОВИД-19, така и срещу грип, обхватът с противогрипни ваксини се е увеличил значително благодарение на Националната програма за предпазване от сезонния грип за населението над 65-годишна възраст и от 2% през 2018  обхватът у нас достигна 16% от възрастното население над 65 години. Добре установено е, че в сравнение със здравите, млади индивиди, възрастните хора са изложени на по-висок риск от сериозни грипни усложнения, включително пневмония, хоспитализации и смъртни случаи (до 70% от всички случаи, свързани с грип). Добрата новина е, че по програмата тази година са осигурени 190 000 безплатни ваксини, които до края на седмицата ще бъдат на разположение на  всички лични лекари. Всеки желаещ в тази възрастова група може безплатно да бъде имунизиран, ако навреме заяви готовността си при своя личен лекар.“, сподели д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина .

„Грипът е много сериозно респираторно заболяване. Тежко протичащо, с много усложнения, които буквално могат да засегнат всеки орган или система и най-вече усложнения по влошаване на хронични заболявания. До момента все още няма изолирани случаи на грип у нас, но данните ни показват, че се увеличава активността на циркулацията на вирусите, причиняващи остри респираторни заболявания. Затова твърде вероятно е да се очаква грипна епидемия тази година и най-сигурния начин за предпазване е с противогрипните ваксини“, съобщи проф. Нели Корсун, ръководител на Националната референтна лаборатори „Грип и ОРЗ“ към Националния център по заразни  и паразитни болести.

По отношение на поставянето на противогрипна ваксина и на ваксина срещу КОВИД-19, становището, както на  СЗО, така и на редица международни здравни институции, е за едновременно приложение на двете ваксини. Такова е мнението и на българските здравни власти.

„От въвеждането на ежегодната масова ваксинация с противогрипни ваксини преди повече от 60 години, те са спасили безброй човешки животи и са предотвратили или ограничили разрастването на редица пандемии. Те са с доказан във времето добър профил на безопасност и могат само да ни помогнат да се справим с тежките усложнения от вирусните заболявания. Дългогодишния ми опит на лекар, който ваксинира своите пациенти, потвърждава това. Хората над 65-годишна възраст, които по начало са с отслабена имунна защита, са силно застрашени. Затова и при тях са възможни по-чести и тежки усложнения. Според данните на първия за България анализ за въздействието на грипа върху здравната система у нас, повече от 8 400 души годишно постъпват в болница с пневмония, причинена от грип, като 25% от тях са на възраст на 65 години. Изключително рисково е протичане на заболяването и при хора с хронични заболявания, затова призоваваме всички те да се ваксинират още през октомври.“ коментира д-р Брънзалов, зам.председател на УС на БЛС и заместник-председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че през настоящия грипен сезон 2022/23 четиривалентните противогрипни ваксини включват препоръчаните от Световната здравна организация щамове , които се очаква да доминират в Северното полукълбо, а именно:

–         Грипни вируси тип А:

 Victoria/2570/2019 (h1n1) и Darwin/9/2021 (h3n2)

–         Грипни вируси тип Б:

 Austria/1359417/2021 (b/ Victoria lineage) и Phuket/3073/2013 (b/Yamagata lineage).

Той сподели, че е в ход приемането на новата Националната програма за предпазване от сезонния грип за населението над 65-годишна възраст 2022-2026. Тя ще продължи да предоставя безплатен достъп до противогрипна имунизация за хората на възраст 65+ години. Очакванията са Програмата да бъде одобрена от МС преди края на настоящата година.

Доц. Кунчев допълни, че България вече разполага с двувалентните ваксини срещу КОВИД-19. Те са Comirnaty Original/Omicron BA.1, Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1,  Comirnaty Original/Omicron BA.4-5. Наличието на различни адаптирани ваксини срещу Омикрон и неговите подварианти ни дава възможност за по-широка защита на населението срещу COVID-19 през есенно-зимния сезон, когато освен сезонния грип са възможни нови COVID вълни. От началото на месец октомври е създадена организация, адаптираните ваксини да бъдат налични в кабинетите на общопрактикуващите лекари, във ваксинационните пунктове в болниците и в регионалните здравни инспекции. На електронните страници на всяка РЗИ може да бъде намерена подробна информация за ваксинационните пунктове в съответната област.

Накрая доц. Кунчев припомни някои важни факти, които не бива да се забравят, когато се готвим да посрещнем есенно-зимния сезон.

= Ваксината срещу сезонен грип съдържа убити вируси или части от тях, които не могат да причинят заболяване от грип или друго остро респираторно заболяване!

= Ваксината трябва да се поставя ежегодно, като всеки сезон тя е с различен състав, поради постоянно променящите се грипни вируси!

= Ваксината предпазва само от включените в състава й грипни вируси и съответно от развитието на тежкото заболяване от грип, но не помага срещу други причинители на дихателни инфекции!

= Не бива да се бърка грипа с други остри респираторни и стомашно-чревни заболявания в т.ч. КОВИД-19, чиито причинители циркулират през цялата година и понякога предизвикват сходни симптоми!

= Завършената КОВИД-19 ваксинация и бустерните дози силно се препоръчват и на всички възрастни хора над 60-годишна възраст и особено тези, с болести на обмяната като диабет, затлъстяване, хронични сърдечно-съдови и белодробни заболявания и др. За най-подходящият период за бустер ваксинация срещу COVID-19 и избора на ваксина, с оглед текущата фаза на евентуално хронично заболяване и провежданата терапия, гражданите могат да консултират със своя общопрактикуващ лекар и с наблюдаващия заболяването специалист.

В допълнение той отново обърна внимание, че освен ваксините не бива да подценяваме обичайните мерки за предпазване от грип и острите респираторни заболявания, а именно:

*Покривайте носа и устата си с еднократна кърпичка, когато кашляте и кихате;

* Мийте често ръцете си с вода и сапун или ги обтривайте с мокри кърпички и дезинфектант;

* Почиствайте и дезинфектирайте предметите и повърхностите, които могат да бъдат замърсени с грипни вируси.

* Проветрявайте често помещенията;

* Ако имате симптоми на грип, не се приближавайте на по-малко от 1 метър до околните;

* Избягвайте целувки, прегръдки и ръкостискане;

* Избягвайте да пипате очите, носа и устата си с неизмити ръце;

Ако имате симптоми на грип – останете вкъщи, не ходете на работа, на училище и на места, където се събират много хора.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles