5.8 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Рождественската нощ (преразказана за деца)

Дни преди празника Рождество Христово, улисани в шетнята у дома и покуптите, пропускат да разкажат накратко на децата си историята на празника.

„Следвай ме“ ви предлага кратък разказ на служиото се в Рождественската нощ на език, походящ и за малки, и за по-големи деца.

 

В святата Рождественска нощ преди повече от 2000 години, в покрайнините на град Витлеем, в пещера, където пастири прибирали добитъка си, се родил Младенецът Иисус Христос. Пастир е старинната българска дума за овчар. Младенеци в миналото са наричали бебетата и малките деца.  Евангелието разказва, че първи да се поклонят на Младенеца дошли овчари, които пазели стадата си наблизо в полето и ангел небесен им възвестил благата вест. Те дошли при малкия Иисус без да се осъмнят нито за миг в Неговото раждане. Затова казваме, че те са били заведении до пещерата в Рождественската нощ от чистата вяра.

Освен овчарите, да се поклонят на бебето Иисус, дошли и мъдреци от Изток. Някога мъдрите хора, които владели различни науки, нещо като сегашните учении,се наричали влъхви. Тези мъдреци или влъхви изучавали движението на звездите и разчитали древни ръкописи. Когато те забелязали на небето на Изток появата на необичайна звезда, се сетили, че в книгите, които проучвали, било написано, че когато такава звезда се появи, значи се е родил Господ. Затова без да усъмнят нито за миг, те тръгнали след нея, за да се поклонят на Богомладенеца.

Пътят на влъхвите (мъдреци) към Христос бил труден, както е труден пътят от Вавилон до Витлеем, както е труден пътят на онези, които търсят истината в тежки интелектуални преживявания и страдания, чрез богословието, философията и науката. Те се лутали, разпитвали и макар и трудно ­ стигнали до Бога, защото търсели истината от цялото си сърце.

Керванът от Изток се появил в Йерусалим две години след Рождество Христово. Според Преданието звезда изгряла над Вавилон в деня на Благовещението на Божията Майка. Влъхвите, които притежавали тайните знания на астрономията и математиката, които били запознати с пророчеството на пророк Даниил, живял много преди това във Вавилон, потеглили след звездата. Според Преданието един от тях бил от Персия, другият бил арабин, а третият бил от Етиопия. Наричали ги Каспар, Мелхиор и Валтасар.

Мощите на влъхвите били открити през III век и сега се намират в Кьолнската катедрала  в Германия.

 

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles