10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Рождественски органов концерт в католическата катедрала „Св. Йосиф”

Ще се състои на 22 декември (неделя), от 19.30 часа

Рождественски органов концерт ще се състои в католическата катедрала „Св. Йосиф” в София на 22 декември (неделя), от 19.30 часа. Ще участват

Янко Маринов – орган и певците от сдружение „Арте либера“ Галя Павлова (ръководител и основател) и Христина Лазарова, Анета Тодорова, Стефан Стоев, Дона Стоянова, Марина Колева,  Стилияна Иванова, Любка Стефанова, Евелина Парапанова, Мария Пашкунова и Галя Павлова. Входът е свободен.

В програмата ще розвучат творби от Д. Букстехуде, Дж. Росини,  Й. С. Бах, Г. Фр. Хендел, В. А. Моцарт, П. Маскани, Перголези, Ф. Лист, Ц. Франк, Ж. Масне, М. Регер, П. Хаджиев и други.

„Органът в катедралата „Св. Йосиф“  отново ще бъде свързан с дигитализирани семпли на известни барокови (Straßburg) и романтични органи (Friesach) – така ще успеем да осъществим мислено пътешествие до други катедрали в Европа”, съобщава органистът Янко Маринов.

Янко Маринов е органист, пианист и византолог. Завършва средно образование с отличен успех в Средно музикално училище гр. Бургас в класа по пиано на Ваня Попова. Изучава орган при проф. Нева Кръстева и пиано в класовете на проф Ст. Димитрова и Маргарита Кръстева. Като пианист има първа награда на Националния конкурс за пианисти „Димитър Ненов“ 1991 г., втора награда на конкурса „Светослав Обретенов” и други.

През летата от 1997 – 2002 и 2005 г. участва в майсторския клас по орган на Жан Гийю в Цюрих. По препоръка на проф. Елена Тончева) през 1999 г. е удостоен с Хердерова стипендия. Основател на консортa за старинна музика Concerto antico. Участвал е в някои от най-престижните международни фестивали за старинна музика: Festival de musica antiga, Barcelona, Испания, 2007, 2008; Festival Oude muziek, Utrecht, Холандия, 2008, 2009 и Изкуството на барока, София (2007-2010). Понастоящем е органист на католическия храм „Св. Йосиф“ в София. През 2015 г. в Рим участва в майсторски клас и в концерт на Емма Къркби – гранддамата сред изпълнителите на стара музика. Месец след завръщането си в България, той е удостоен с приза «Музикант на годината» в категорията за активна творческа дейност.

Галя Павлова (мецосопран) е основател и ръководител на сдружение „Arte Libera”, създадено преди малко повече от десет години. Изпълненията му са както класика, така и поп, джаз и мюзикъл.

Павлова развива дейност, свързана с обогатяване на културния живот чрез представянето на млади таланти в различни музикално-сценични жанрове, взаимодействайки си с другите изкуства. Идеята за създаването на сдружението е провокирана от желанието да се развива свободното изкуство без граници. Младите певци от „Arte Libera” са участници в различни музикално-сценични прояви в София.

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles