13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Розите – засаждане и грижи

Няколко основни правила за прихващане и размножаване

Ако лъвът е царят на животните, то розата безусловно е кралицата на градината. Легенди за прекрасните й цветове се срещат още в летописите на древния Иран. Според мюсюлманско предание очарователната бяла рода с много остри бодри е сътворена от самия Аллах. Тя трябвало да  стане повелителка на цветовете вместо великолепния, но много ленив лотос. Сега това растение, независимо в какъв цвят, може да стане истинска украса и във вашата градина. За да се случи това обаче е необходимо да знаете няколко правила за това, как да го изберете и засадите, както и как да се грижите за розите.
Грижи за градинските рози
Засаждането и грижите въобще не са толкова сложни, колкото се струва на човек на пръв поглед. Достатъчно е да се спазват правилата, за да разцъфти вашият храст в цялото си великолепие и благоухание.
Избиране и съхраняване на разсада
За да имате успех с розите, трябва да купите качествен посадъчен материал. По-добре е да се избират растения, чиято коренова система е закрита. Те преживяват по-лесно на мястото на засаждането и боледуват по-малко. При засаждането разсадът трябва да има от почвата около корена, с която е купен.
Кога трябва да се засадят розите
То може да стане във всеки относително топъл сезон, но се препоръчва да е по време, когато почвата е до +10°С . Повечето любители на цветя правят това през есента – от септември и до средата на октомври. По-късно розата може да измръзне.
Мястото за засаждане
То трябва да е слънчево. На сянка розите може да забавят растежа и цъфтежа, дори да спрат да цъфтят. На сянка е възможно да се появят тъмни петна по листата.
Розите в градината
Розите украсяват градината независимо къде се намират, но за самите  растения за успешния растеж и цъфтеж са необходими условия. Те нямат особени предпочитания към почвата. Освен това, те не са и толкова капризни, колкото би могло да са предположи. За тях е подходяща всякаква почва, освен тежката глинеста или леката песъчлива. Мястото за засаждане не бива да е в близост до грунтовите води близо до повърхността на земята.
Процесът на засаждане
Ямите за засаждане трябва да е изкопаят на такава дълбочина и ширина, че на корените да е просторно. Ако почвата е плодородна, то половин метър дълбочина и половин метър широчина ще са достатъчни. Ако все пак ще засаждате на глинеста почва, то трябва да се изкопае 60х70 см. Трябва да приготвите хранителна смес за засипване на ямата. Преди поставянето на разсада за рози в ямата трябва да се налее вода толкова, че да попие. Ако кореновата система на розата е закрита, не бива да се освобождава от почвата, а да се засади с нея. Ако коренът е свободен, трябва да бъде подрязан на една трета от дължината и преди засаждането да бъде потопен във вода или стимулатор за коренов растеж за не по-малко от два часа.
Правила за грижите
За да цъфти розата и да радва своите стопани дълги години, трябва да й се отделя внимание, като не бива да се забравя подхранването и опазването й от вирусни заболявания. не бива да се боите от трудностите: грижите за различните видове рози, растящи в градината не са толкова сложни, колкото изглеждат.
Подхранване на растенията
Торът – за предпочитане е естественият. Най-добре е да е конски или кравешки, тъй като подхранват продължително време, около половин година. Кокошият и свинският, особено в пресен вид може да навреди сериозно на растението – той е кисел и младите издънки просто могат да бъдат изгорени. Пресният тор влияе зле и на почвата, тъй като блокира азота.
По време на образуване на пъпките растението трябва да се подхранва с разтвор от калциева селитра в съотношение 1 супена лъжица в 10 литра вода. В периода на активния растеж и развитие на растението трябва на 10 – 15 дни трябва да се полива с настойка – разтворен във вода кокоши или кравешки тор. Растенията също умеят да преживяват стрес. Те пребивават точно в такова състояние по време на горещини, студ или продължителни дъждове. За да преодолеят розите по-леко неблагоприятното време в своя живот, трябва да бъдат пръскани с цирконий или натриев хумат. Прехранването на розите дава обилна зеленина, но много оскъден цвят.
Поливането на растението
Розите трябва да се поливат не по-често от веднъж седмично, по кофа топла, престояла на слънце вода. Ако лятото е много горещо, количеството може да се увеличи. Водата трябва да се налее върху корена, като не бива да попада върху листата. Тя трябва да проникне в почвата не по-малко на 20-30 см. Ако поливането на розите не е дълбоко, могат да се образуват повърхностни корени, които се увреждат лесно.
 
 

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles