9.7 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Розовото фламинго се завърна в Кения

Розови фламинги се върнаха в езерото Накуру в Кения, което напуснаха преди осем години заради покачилите се води, съобщиха световните агенции. Този факт наистина се отбелязва като изключително събитие, след като красивите и защитени птици изчезнаха от обиталището си преди няколко години. Орнитолозите нямаха обяснение защо те са напуснали тези места. Предположението им беше, че има замърсявания, които макар и невидими за човека, се усещат от пернатите.
Заради изчезването на фламингите броят на посетителите в парка намаля рязко. Връщането им сега обнадежди хората в района, за които туризмът е основен доход.

Фламингите пристигат на ята. Те привличат и посетителите. Управата на парка още не може да даде числа, но през 2011 г. са го посетили четвърт милион души, повечето за да видят фламингите. Фламингите се хранят с ларви и водорасли, от които порозовяват. Ако водите са много високи, намалява теренът им за размножаване и за хранене. Когато езерото Накуру преля, птиците отидоха в съседните Богория и Баринго, които са по-плитки. Проливните валежи от няколко години обаче покачиха и техните нива. Затова и птиците се върнаха в Накуру.

Хората от резервата напомнят туристите да не дразнят ромовото фламинго. Нещо повече, те предупреждават, че колкото по-розова е птицата, толкова е по-агресивна. Това установиха неотдавна по научен път и пециалисти от университета в Ексетър.

„Фламингите живеят на големи групи със сложни социални структури. Цветът играе важна роля в тях. Той е свързан пряко с храната на птиците и по-специално с каротеноидите в нея. Малките фламинги се хранят предимно с водорасли, които филтрират от водата“, казва проф.Пол Роуз, зоолог от университета на Ексетър и ръководител на изследването.

Следвай ме – Хоби / Шоу


 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles