20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Ролада от кухнята на банатските българи

Сладкишът е традиционен за Стар Бешенов, може да вземе акъла и на най-претенциозните гости

От: Ели Бобойчов

Фото: Авторката

В кухнята на банатските българи има много сладки изкушения.

Продукти завсяка трапеза – ТУК

Едно от тях е прочутата ролада. С годините няко домакини добавят в нея нови неща, като например кокосовите стърготини. Във всички случаи обаче, базовите съставки са автентични.

Тази рецепта за сладкиша е от Стар Бешенов. Той  привлече вниманието на гостите по време на кулинарна изложба на 27 януари в София. Роладата може да вземе акъла и на най-претенциозните гости и те пожелаха да го направят, съобщава www.falmis.org. Сервира се с кафе, чай, а защо не и с чаша ароматен коняк. Всичко необходимо за доброто настроение и на изгодни цени в магазини АВАНТИ (ТУК).

Приготвяне: Сладкишът се справи от два крема и вафлена кора.

Крем карамелът се приготвя от 250 грама захар, 300 грама натрошени бисквити, 300 мл вода. Захарта се карамелизира. Добавя се водата и се оставя да ври, докато стане на сироп. Смесва се с бисквитите.

Крем кокос се приготвя от 250 грама захар, 100 мл вода, 280 грама сухо мляко, 250 грама масло, 150 грама кокос. Смесват се водата и захарта. Вари се вари, докато се стопи захарта. Маслото да се разтопява. След това се добавя млякото на прах и кокоса.

Взима се една вафлена кора и се намазва с крем карамела. Отгоре на този крем се намазва с крема кокос. Навива се на руло и се слага в хладилника. Маже се с крема, докато е топъл.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles