20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Рош ашана – еврейската нова година настъпва в неделя

Започва с десет дни молитви и покаяние, известява я звукът на рог – напомняне за Божия съд

Рош ашана (ראש השנה rosh ha-shanah) – под това наименование евреите посрещат своята нова година. Денят й през годината се променя, но обикновено е през есента. Сега тя се пада в неделя, на 25 септември.

Тя се празнува два последователни дни на новолунието на есенния месец Тишрей (Тишри) според еврейския календар. Според нашия календар празникът обикновено пада на септември или октомври. От деня на честването на Рош Хашана, както също я наричат незапознатите, произнасяйки звукът ”х”, което е неправилно, според еврейския календар започва отброяването на дните на новия 5783.

Рош ашана отбелязва „свещената среща“, за която предизвестява звукът на рог. Този звук е символ на призива към Божия съд. Изискването е да не се похваща работа, но да се правят жертви.

Каноничните източници, върху които се основава Рош ашана са създаването на Адам и Хава (бълг.транскр. Ева), нарушаването на забраната за косумация от дървото за познанието на доброто и злото, изгонването от рая. Други източници са излизането на Ной и близките му от ковчега след потопа, жертва на Исаак, излизането на Йосиф от плена и тежкия труд на евреите по време на египетското робство.

Именно с Рош ашана започват Дните на страхопочитание – десет дни молитва и покаяние, които завършват с Йом Кипур – най-важният празник, денят на пост, покаяние и опрощение. Смята се, че в началото на този период Бог седи на трона като справедлив съдия и внимателно оценява действията на всички хора. Тогава Той, по своята милост, им дава още един шанс да се поправят. Освен това, пред Него има отворени три книги. Първата от тях съдържа имената на праведниците, чиито добри дела надвишават злото. Втората съдържа имената на грешниците, онези, които по-често са вършили недобри дела. В третата са имената на повечето хора. Те не са праведни, но не са и закоравели грешници. Техните везни с добри и зли дела са, така да се каже, в баланс. Именно те имат шанса да поправят своята участ чрез искрено покаяние. Така, еврейската Нова година е и началото на човешката история, и Божият съд, и възможност за подновяване на

отношенията с Бога.

Традиционен поздрав за празника е „Шана това у-метука!“ (На иврит שנה טובה ומתוקה!) – Хубава и сладка година!

Важен е шофарът – еврейски ритуален духов инструмент, направен от рога на животно. Традицията да се използва рогът датира от Мойсей и сега той се използва по време на богослужения в Рош Хашана, както и по време на други празници. Звукът на шофара означава, че човек трябва да помни изминалата година, своите грешки и дела, да ги анализира и да се покае.

По време на Рош ашана на трапезата се поднасят хала – хляб с мед и ябълки. Според вярванията така годината ще е сладка и щастлива. за да бъдат хората от дома „начело” се сервира глава от агне или риба, нарязани на кръгчета моркови – за повече пари и дребни сладки със стафиди, много плодове и зеленчуци.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles