Русия забрани европейски медии

В списъка й с недостъпните онлайн са и два български сайта

Русия блокира електронният достъп до десетки европейски медии, за да не могат нейни граждани да се информират от тях. Списък със забранените Е-издания се състои от 81 позиции. Това е ответна мярка, след като миналия месец Брюксел наложи забрана за излъчване на няколко руски държавни медии. В листата, спусната от Москва попада и една от най-големите световни агенции Франс прес.

„Въвеждат се контраограничения на достъпа от руска територия до излъчваните ресурси на медии от държави-членки на ЕС“, се казва в изявление на външното министерство на Москва, което публикува списък на медиите и обвинява Брюксел за ограниченията.

От България санкцията засяга вестник „24 часа“ и неговата онлайн версия, както и информационния сайт Мediapool. Русия ограничава три от най-големите издания в Германия – вестниците Der Spiegel, Die Zeit и Frankfurter Allgemeine Zeitung.  Общо девет френски медии ще бъдат блокирани на руска територия – Le Monde, La Croix, Liberation, Lexpress, радио Radio France, агенция France-Presse, телевизиите CNews и Arte. Кремъл спира и италианския сайт LA7, вестниците La Stampa, La Repubblica и телевизионна компания RAI. В Русия няма да могат да четат испанските издания El Mundo, El Pais, информационната агенция EFE и държавната телевизия Televisión Española. Забранени са и европейските медии Политико, Euobserver  и спътниковия пакет Svoboda Satellite Package.

Exit mobile version