13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Русия патентова вечен двигател

В него се казва, че той черпи енергия от околната среда, подобно на тези, работещи на слънчева енергия или енергията на радиоактивния разпад

Колкото и невероятно да звучи, Русия патентова вечен двигател, съобщи Газета.Ру.

Почти от раждането на инженерството в далечното минало човечеството се опитва да построи машини, които осигуряват постоянно движение без прекъсване, което не изисква приток на външна енергия. Все още обаче такава разработка не е успяла да измами законите на природата. една от първите онагледени такива системи е тази, с която илюстираме нашата статия. Тя е на механизма на Хенри Барбър, създаден около 1840 г. в Ню Йорк.

Удостоверението на патента

В продължение на десетилетия и дори на векове най-големите патентни ведомства в света по отхвърлят проекти, които нарушават принципите на термодинамиката. От гледна точка на здравия разум това е добре, но теоретиците на конспирацията и самоуките гении мислят по друг начин. Според тях подобна политика е резултат от световната конспирация. Е, изглежда Руското патентно бюро вече подкрепя псевдонауката.

Федералната служба за интелектуална собственост („Роспатент”) през август 2020 г. е издала патент за вечен двигател, който като се пусне, трябва да се ускорява и да върши работа, черпейки енергия от „околната среда“, съобщава Gazeta.ru

Вечен двигател обикновено се нарича въображаемо устройство, което работи неограничено и количеството енергия, което произвежда, е по-голямо от това, което консумира за работа.

Такова устройство е невъзможно, тъй като нарушава първия или втория закон на термодинамиката. Ето защо академиите на науките и патентните ведомства в различни страни по света отдавна са престанали да разглеждат множеството проекти на такива устройства.

Така например Парижката академия на науките от 1775 г. решава да не разглежда проекти на вечни двигатели.

Според Анатолий Щербатюк, авторът на изобретението, то представлява роторен инерционен двигател, „използващ за своята работа екологично чистата, възобновяема енергия на силата на инерцията на центростремителното ускорение на течност, въртяща се с еднаква ъглова скорост като ротора на двигателя“.

Сама по себе си формулировката „възобновяема енергия на силата на инерцията на центростремителното ускорение“ е лишена от физически смисъл (в силата на инерцията няма енергия), но патентното бюро не се смущава от пълната липса на смисъл в псевдонаучното описание на механизма на действие на изобретението. „Роспатент4 обяснява одобрението на заявлението с неговото съответствие с бюрократичните правила. Първо, проверката на патент не предвижда експерименти или опити за тестване на ефективността на изобретението. Важно е само документите да съдържат информацията, необходима за възпроизвеждане на разработката. Второ, приложението трябва да отговаря на редица изисквания (новост, оригиналност и т.н.), но не трябва да отговаря на никакви научни принципи.

Както се казва в описанието, двигателят включва „статор, ротор, поставен в него, като свободните вътрешни обеми на статора и ротора първоначално са пълни с течност, а течността, запълваща ротора, е разположена в него с възможност за въртене със същата ъглова скорост като ротора чрез неговите конструктивни елементи, на страничната цилиндрична повърхност на ротора са разположени реактивни прозорци с височина по-малка от височината на страничната стена на ротора, направени по посока и по площта на техните проточни сечения с възможност за осигуряване на въртене на ротора под действието на реактивния момент на импулса на силата на инерцията на центростремителното ускорение на течността, въртяща се с ротора.“

Най-интересното е, че изобретателят не се опитва да обясни въз основа на какви физически механизми работи неговото изобретение. Инсталацията „черпи енергия от околната среда, подобно на двигателите, работещи на слънчева енергия или енергията на радиоактивния разпад“, казва той. В случай на „ротационен инерционен двигател“ това е „неизчерпаемата потенциална енергия на инерционното налягане на течната среда“.

С други думи, патентованият в Русия вечен двигател е поредния „безкрайно“ въртящия се маховик. Само че този път течен. Структурно, съдейки по изображенията в заявката за патент, се предлага да се реализира нещо подобно на хидротрансформатор – вид механичен съединител, при който под действието на течност се предава въртящ момент от двигателя към трансмисията. Принципът му на работа е сходен с този на водната турбина.

Проблемът в случая с „изобретението“ на Щербатюк е, че по пътищата се движат милиони такива устройства – по същество това е автоматична скоростна кутия с хидротрансформатор – но вътре в тях не се наблюдава вечно движение.

Според изобретателя той се нуждае от максимум 5 милиона рубли, за да създаде работещ модел. „Аз съм собственик на този патент, сега имам правото да се разпореждам с него както си искам. Ще го продам и това е”, добави той.

Самият Роспатент обяснява, че патентът е издаден въз основа на експертиза.

Схемата на действие

Комисията по псевдонаука на Руската академия на науките нарече този прецедент крах на вътрешната експертна система. Ръководителят на организацията академик Евгений Александров отбелязва, че няма нищо ново в самия факт на поредния проект на „вечен двигател“ и изпращането му за разглеждане в РАН, в комисията идват много подобни идеи, а понякога се изпращат дори от президентската администрация. Именно издаването на патента привлича вниманието на комисията.

    „За днешна Русия вярата в чудеса стана характерна, старателно имплантирана от федералната телевизия с нейните „битки на екстрасенсите“ и „стъпките отвъд хоризонта“. Това носи своите плодове. Пред нас е пример за колапса на експертната система в Руската федерация“, коментира Александров.

    „Това може да доведе до катастрофални последици, тъй като липсата на съвестна експертиза в изолация и липсата на контакти със световната научна експертна общност неминуемо ще доведе до насърчаване на псевдонаучни проекти в различни области на дейност.“

    „И ако Роспатент едва за първи път издава патент за вечен двигател, то широкото използване на вечни двигатели в нашата енергийна свръхдържава вече е отбелязано неведнъж в медиите“, казва Александров.

Предвид огромния опит със съмнителни научно технически решения, системи и лекарства, ситуацията в Русия може да се влоши радикално, заключава изданието naked-science.ru.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles