13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Русия спря да издава туристически визи от България  

Такива ще се дават само на преки роднини, посолството й не е публикувало официално съобщение по темата

Русия е спряла да издава туристически визи от България, съобщи БНР.

Това означава, че визи от страната ще се издават само на преки роднини.

Посолството на Русия в България все още не е публикувало официално съобщение по темата.

Междувременно руското външно министерство реагира на решението на София да изгони 70 дипломати и служители на посолството.

„Сведоха до минимум, а може би дори до нула, нормалното функциониране на дипломатическата мисия, все пак тя трябва да функционира някак си“, каза Захарова по ефирната програма „Неделна вечер с Владимир Соловьов“ на руската телевизия.

Захарова отбеляза, че не всички дипломати са обявени за персона нон грата, но това е станало с почти целият технически персонал.

„Тоест те изгониха, както казаха за това, огромен брой технически служители. Нанесен е удар от страна, която прави невъзможно технологичното, техническото осигуряване на работата на дипломатическото ведомство “, уточни тя.

Според официалния представител на МВнР на Руската федерация, във връзка с действията на България, се е обострил въпросът за защитата и осигуряването на сигурността на руската дипломатическа мисия в София.

„Но мога да кажа, че мисля, че ще коментираме в близко бъдеще, въз основа на текущата ситуация по-подробно“, обобщи Захарова.

Руските дипломатически служители и техните семейства отпътуваха от страната с два самолета на 3 юли. В отговор руският посланик в България Елеонора Митрофанова заяви: „Възнамерявам безотлагателно да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа в Москва.“

По-късно с изявление излезе и Външното министерство на руската страна. „Москва предупреди, че отговорът на Русия за експулсирането на 70 руски дипломати от България може да се приложи в целия ЕС“, съобщи ведомството, цитирано от АФП.

„Политизираното решение на София да съкрати неоснователно дипломатическия ни персонал в България със сигурност няма да остане без двустранен отговор“, каза в изявление говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Тя коментира, че експулсирането на дипломатите от България „далеч е надхвърлило дипломатическата практика“, и призова София и ЕС да „размишляват върху принципа на реципрочност, който е в основата на дипломатическите отношения“.
„ЕС трябва да разбере, че необмислената подкрепа за антируски действия от страна на отделни страни-членки поставя отговорността за последствията от тях върху целия ЕС, включително от гледна точка на ответни мерки от наша страна“, добави тя.

На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че България експулсира 70 руски дипломати и дипломатически служители.

В неделя дипломатите бяха извозени с автобуси и при засилени мерки за сигурност до „Летище София“, след което с два самолета, осигурени от Руската Федерация, заминаха за родината си.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles