-0.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Руска ваксина срещу SARS-CoV-2 на пазара

Лекари и учители я отказват,не е преминала пълния цикъл на клинични проучвания

Първата партида от руската коронавирусната ваксина Sputnik V беше пусната в гражданско обращение. Доставки на лекарството за руските региони се очакват в близко бъдеще, съобщиха пред репортери пресслужбата на Министерството на здравеопазването, предава ТАСС.
„Първата партида от ваксината за профилактика на новата коронавирусна инфекция „Гам-Ковид-Вак“ („Спутник V“) е преминала необходимите тестове за качество в лабораториите на Росздравнадзор и е пусната в гражданско обращение“, се казва в изявлението.
Ваксината е разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология Гамалей.
По-рано министърът на здравеопазването Михаил Мурашко обясни, че гражданската циркулация на този етап означава ваксинация на населението от рискови групи, по-специално учители и лекари, която ще се извършва паралелно с клиничните изпитвания след регистрация.

По-голямата част от руските учители, а също и лекари, които са сред първите, получили ваксината срещу коронавирус Sputnik V, рекламирана от Путин по държавната телевизия, са против задължително ваксиниране, докато препаратът не премине пълни клинични тестове, съобщи CNN. Това показват и резултатите от онлайн анкета на синдиката на руските преподаватели “Учитель“. В момента ваксинирането е по желание.

Руската ваксина още не е преминала задължителните тестове от трета фаза върху хора. Британското медицинско сп. „Lancet” съобщи, че Sputnik V стимулира е „безопасна и предизвиква имунен отговор“ около 1,5 пъти по-силен в сравнение с този на пациенти, излекувани от Covid-19, според първите изпитания, проведени с 76 души под 60-годишна възраст, предимно млади мъже. Което не е напълно достатъчно, за да се гарантира, че ваксината може да предпази от Covid-19 и по-възрастните.

Юри Варламов, московски учител и член на профсъюза, заяви, че не иска да се ваксинира, защото не е убеден, че препаратът е безопасен в момента. „Преди края на изпитанията те не могат да направят ваксинирането задължително. Но знаете, че в някои училища и държавни учреждения се говори тя да стане задължителна до края на годината“, заяви Варламов.

Според Марина Балуева, вицепрезидент на учителския синдикат, петицията срещу задължителното ваксиниране на преподавателите, е по-скоро предпазна мярка.

„Първо, знае се, че качеството на нашите ваксини е по-ниско от това на чуждестранните“, заяви Балуева, цитирана от CNN. “Второ, ваксината бе създадена със скоростта на бърз влак, което вече поражда опасения. Тя бе създадена набързо“.

Въпреки обещанията на властите, че ваксинирането ще е по желание, Балуева се опасява, че действителността ще е съвсем различна, както често става в държавните учреждения в Русия.

Пример е ваксинирането за сезонния грип, което, официално, не е задължително за преподавателите, а по желание. Но според Балуева в някои училища от учителите се изисква до един да се ваксинират.

Налагането на наказания за учители, отказали ваксината на Путин срещу коронавируса, ще зависи от училищните директори. Не е изключено онези преподаватели, отказали да си я инжектират, да бъдат отрязани от премии, ако не се ваксинират.

Д-р Анастасия Василиева, която е сред поддръжниците на отровения опозиционер Алексей Навални, заяви, че създаването на руската ваксина е ускорено под силен политически натиск от Кремъл, за да бъде представена Русия едва ли не като световна научна сила.

„Мисля, че е за да се покаже, че Русия е голяма и силна страна, че Путин е голям и силен президент“, заяви тя пред CNN.

Хирург, колега на Василиева, пожелал изрично анонимност, добави, че в началото на август, когато е била предложена ваксината, той започнал да събира мнения от специалистите.

„Аз не съм експерт по ваксини, затова се обадих на доктори, които се занимават с ваксиниране, обадих се на имунолози“, заяви той. „Те ми казаха: „в никакъв случай не се ваксинирай, ваксината е в сурово състояние“.

Затова хирургът твърдо отказал да си я инжектира, въпреки натиска на един от шефовете му в болницата, който го убеждавал, че ваксината била „напълно нормална, добра, невероятна“.

„Обяснете ми, че аз не мога да разбера: как може толкова мощни европейски и международни организации още да нямат готова ваксина, а сравнително малкият институт „Гамалея“ да е готов? Аз не мога да го разбера“, недоверчив е хирургът.

„Тоталитаризмът остана в Русия. Образованието и здравеопазването са двата сектора в най-отчайващо състояние, там всичко става насила. Миналата година си направих ваксина срещу грип, на всички казаха, че сме длъжни да си я инжектираме. И всички го направихме, защото в противен случай, ще има наказания“, добави хирургът.

Първият етап на клинични изпитания на втората потенциална руска ваксина срещу коронавирус ще приключат на 30 септември, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Ваксината е разработена от института „Вектор“. „Колегите са се концентрирали върху пептидна ваксина, на основата на пептидни агенти. В момента приключват първите клинични изпитания, последният им ден е 30 септември“, съобщи директорът на Роспотребнадзор Анна Попова по време на руски конгрес по инфекциозни болести, който се проведе онлайн. 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles