12.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Руските сили се прегрупират край Киев (ОБЗОР)

Путин одобри предложението за набиране на 16 000 бойци от Близкия изток

От: Павел Политюк и Наталия Зайнет

„Ройтерс”, Лвов – Украйна

Руските сили, насочени срещу Киев, се прегрупират северозападно от украинската столица, показват сателитни снимки.Великобритания смята, че това може да е подготовка за нападение на града до дни.

Украйна обвини руските сили в петък, че бомбардират и обстрелват градове в цялата страна, включително удари върху психиатрична болница близо до източния град Изюм, където стотици пациенти се крият в мазето.

Русия нанася удари по градове на Украйна, докато нейната основна атака на север от Киев е спряна по пътищата още от първите дни на инвазията.  Това, според западните държави, провали първоначалният план за светкавично нападение на срещу столицата. Изображения, публикувани от частната американска сателитна фирма Maxar, показват бронирани части, които маневрират в и през градове близо до летище в северозападните покрайнини на Киев – място на сражения, откакто Русия пусна там парашутисти още в първите часове на войната.

Други части са се препозиционирали близо до Лубянка на север. Те теглят артилерийски гаубици към огневите позиции, каза Максар.

„Русия вероятно се стреми да рестартира и пренастрои силите си за подновена настъпателна дейност през следващите дни“, заяви британското Министерство на отбраната в актуализация на разузнаването. Това вероятно ще включва операции срещу столицата Киев.

В британската актуализация се казва, че руските сухопътни сили все още постигат само ограничен напредък, възпрепятствани от постоянни логистични проблеми и украинска съпротива.

Президентът Владимир Зеленски заяви, че Украйна „вече е достигнала стратегически повратна точка“ в конфликта. „Невъзможно е да се каже колко дни имаме все още, за да освободим украинската земя. Можем обаче да заявим, че ще го направим“, каза той в телевизионно обръщение.

В изявление през изминалата нощ украинският генерален щаб обяви, че руските сили се прегрупират след тежки загуби. Украйна е изтласкала руснаците обратно към „неблагоприятни позиции“ в района на Полиски, близо до границата с Беларус в задната част на основната руска колона, насочваща се към Киев, се казва в съобщението.

Спешните медици заявиха, че няма пострадали в психиатричната болница, ударена в Източна Украйна, тъй като пациентите вече са били укрити в мазето. Губернаторът на Харковска област Олег Синегубов каза, че в сградата са били 330 души и нарече нападението „военно престъпление срещу цивилни“. Ройтерс не можа веднага да провери  информацията, (както се изисква, от още един източника,б.р.), няма и коментар от Москва.

Случаят с психиатрията е преди по-малко от два дни, след като Русия бомбардира родилен дом в обсаденото южно пристанище Мариупол. Украинската страна обяви, че сред ранените са бременни жени. Руската страна обаче твърди, че болницата вече не функционира и е била окупирана от украински бойци, когато е била ударена.

За седми пореден ден Русия обяви планове за прекратяване на огъня, за да позволи на цивилните да напуснат Мариупол, където стотици хиляди хора са в капан без храна, вода, топлина и електричество. Всички предишни опити за достигане до града се провалиха, като двете страни се обвиняваха взаимно, че не са спазили примирието.

Украйна каза, че ще се опита още веднъж да помогне на хората да напуснат: „Надяваме се, че ще проработи днес“, заяви вицепремиерът Ирина Верещук.

Москва отрича, че това, което от Кремъл наричат „специална операция“ за разоръжаване и „денацификация“ на Украйна е било насочено към цивилните граждани.

Президентът Владимир Путин се опита да изрази спокойствие, откакто нареди инвазията на 24 февруари. На среща с лидера на Беларус Александър Лукашенко днес, в петък, Путин каза, че има „известни положителни промени“ в разговорите с украинците, въпреки че даде никакви подробности. По-рано на заседание на съвета за сигурност той  одобри предложението за набиране на 16 000 бойци от Близкия изток.

Руската държавна прокуратура пък заяви, че е поискала от съда да определи американския технологичен гигант Меta, компанията майка на социалните мрежи Facebook и Instagram, за екстремистка, съобщава ТАСС.

Следствената комисия на страната също така заяви, че е образувала наказателно дело „във връзка с незаконни призиви за убийство и насилие срещу граждани на Руската федерация“ от служители на Меtа. От Меtа не коментираха веднага. Според законодателите в руския парламент, тя  може да бъде квалифицирана като екстремистка, след като по-рано стана ясно, че платформите й ще позволят на потребителите на Facebook и Instagram в някои държави да отправят призиви за насилие срещу руснаци и руски войници в контекста на нашествието в Украйна.

Нейният говорител каза в четвъртък, че компанията временно е облекчила правилата, за да позволи публикации като „смърт на руските нашественици“, но не и призиви за насилие срещу руски цивилни. Ройтерс съобщи, че вътрешни имейли, изпратени до модераторите на съдържание, показват, че насоките са позволили някои публикации, призоваващи за смъртта на Путин или Лукашенко.

„Не искаме да вярваме на доклада на Ройтерс – просто е твърде трудно да се повярва“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери. „Надяваме се, че не е вярно, защото ако е вярно, това ще означава, че ще трябва да се вземат най-решителните мерки за прекратяване на дейността на тази компания“.

Лидерите на Европейския съюз проведоха среща на върха във Версай, като се очакваше да бъде доминирана от призиви за повече действия за наказване на Русия, подпомагане на Украйна и справяне с наплива от близо 2,5 милиона бежанци само за 14 дни. През двете седмици след инвазията западните страни бързо се обединиха за изолация на Русия от световната търговия и глобалната финансова система до степен, която ограничения, каквито досега никога не е имало в икономиката.

Междувременно стана ясно, че президентът на САЩ Джо Байдън ще поиска от Г-7 и ЕС да лишат Русия от нормалните права съгласно глобалните правила за търговия, известни като статут на най-облагодетелствана нация.

Докато настъплението на Русия към Киев беше в застой и досега не успя да превземе нито един град в Северна или Източна Украйна, тя постигна по-съществен напредък на юг. Москва съобщи в петък, че в югоизточната част е превзет град Волноваха северно от Мариупол.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles