12.8 C
София
понеделник, септември 16, 2024
spot_img

Ръкоположиха нов свещеник в столицата

Отец Слави Спасов ще служи в храма на Софийската духовна семинария, тайнството беше извършено от епископ Пахомий и духовници

Главният секретар и преподавател в Софийската духовна семинария Слави Спасов беше ръкоположен за свещеник в Софийска епархия. Събитието се състоя на 3 август в храма при средното духовно училище „Свети Иван Рилски“. Това стана с благословението на патриарх Данийл, който е и Софийски митрополит.

Самото тайнство на ръкоположението беше осъществено от Браницки епископ Пахомий доскорошен ректор на семинарията и вече викарий на дядо Данаил. Заедно с него съслужи ректорът на семинарията архимандрит Мелетий. Участие взеха още игуменът на Дивотинския манастир архимандрит Йоаким и свещениците Божидар Маринов, Александър Васев от град Делчево – Северна Македония, Козма Поповски, Петър Кудузки, Цветан Чиков, Марио Михнев, Стоян Иванов, Николай Пенев, Тома Сариев, Константин Атанасов и дякон Ангел Воденичаров. По време на Светата Литургия звучаха песнопения, изпълнени от учениците на Софийската духовна семинария, ръководени от преподавателя Калин Кирилов.

 „Лично свидетелствам, че новоръкоположеният свещеник Слави е достоен мъж. За неговите множество трудове свидетелства любовта и признанието на всички вас, както и на учениците в Софийската духовна семинария, които се учат от него и на които той помага в тяхното развитие“, каза епископ Пахомий след извършване на тайнството.

Новият свещеник отец Слави Спасов, му благодари от своя страна, за примера подкрепата в дяконското служение и наставничеството.

Той е роден през 1990 г. в София. Още от ранна детска възраст е свързан със Софийската духовна семинария, която завършва през 2008 година. През 2013-та се дипломира като бакалавър в Богословския факултет на Софийския университет, а на следващата година защитава магистърска теза на тема „Обучението по религия като фактор за намаляване на агресията в общообразователното училище“. През 2020 г. защитава магистърска теза в Университета за национално и световно стопанство, специалност „Счетоводство и контрол“. През 2021 година завършва СДК във Факултета по математика на Софийския университет със специалност „Учител по информационни технологии“. Постъпва на работа като секретар на Софийската духовна семинария през 2013 г., на която длъжност е  и до днес. На 19 октомври 2017 г., с благословението на блаженопочившия български патриарх Неофит е ръкоположен в дяконски чин от Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, а от 3 август 2024 г. вече е свещеник.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles