14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Рядък образ на Божията Майка с книга

Пресветата Дева е показана четяща на иконата й от Калуга

Чудотворната икона на Божията Майка Калужска се явява преди 250 години като неизменен източник на чудеса. В нашето сложно време, когато човек, потопен в ежедневието и в тежестта на битието напразно търси утеха в забавленията и удоволствията и забравя, че близо до него е истинския благодатен източник на утешението – Света Богородица.

По-късно изображение в стила на
Калужската Богородица

На повечето икони Богородица е изобразена или с Иисус на ръце, или в обкръжението на молещи се ангели.  Тя обаче има и уникално изображение,  на който е показана с книга. Такова изображение е това на  Калужката икона, която е тясно свързана с Калуга.

Намиращото се на 10 км от Калуга селце Тинково през 18 век принадлежало на Василий Хитров, представител на древен болярски род. През 1748 г. две прислужнички разчиствали тавана на болярския дом. Сред прашните вехтории те открили пакет. Отворили го, и се оказало, че това е нарисувана на платно картина. На нея била изобразена облечена в тъмно синьо, почти монашеско облекло жена, четяща книга. Момичетата помислили, че жената е монахиня. Една от прислужниците, не много интелигентна и умна, се изплюла върху картината. Тя не знаела, че това е образа на Богородица, но наказанието дошло бързо. Евдокия (така се наричало момичето) се парализирало. Другата прислужница разказала всичко на господаря си, който заповядал момичето да бъде пренесено в неговия дом. През нощта на родителите на момичето се явила Божията Майка, Която казала:

„Вашата дъщеря със своята дръзка постъпка върху изображението на платното не оскверни монахинята, но Мен, защото това е Мой образ, чрез който по волята на Моя Син и Бог Аз ще се застъпвам за вашия град и неговите жители. На сутринта кажете това на свещенниците и заедно с тях се помолете пред поруганата Моя икона, наръсете парализираната с водата, която извира под храма, и вашата дъщеря ще бъде излекувана.“

Родителите направили това, което им поръчала Богородица и Евдокия била излекувана, след като се покаяла. Иконата била поставена в рамка, и пренесена на почетно място в болярския дом.

Скоро в имението, в което служил слугата Прохор, отдавна страдащ от глухота три пъти виждал на сън Божията Майка. Тя му казала горещо да се моли пред иконата. Така и направил и след две денонощия се събудил с напълно възстановен слух.

Единствената дъщеря на болярина Евдокия се разболяла тежко. Една нощ и се явила Пречистата, казвайки:“ Моли се пред тази икона и ще получиш изцеление“. Евдокия разказала съня на родителите си и те заедно се помолили. Девойката оздравяла.

Хитров разбрал, че не трябва да държи тази светиня у дома си и я пренесъл в църквата на съседното село Калужка. Сега в селото е възстановена църквата Успение на Света Богородица, където била пренесена иконата, като сега тя е част от Малоярославския Свято-Николски Черноостровски женски манастир.

Иконата на Божията Майка „Калужка“ помага при парализи и при физически недъзи, на хора, които имат проблем със слуха. С молитва пред иконата се лекуват всякакви болести – слепота, паралич, алкохолизъм, кожни заболявания. Иконата помага не само на отделни лица – този образ е спасявал неведнъж Калужката земя.

Тази икона на Божията Майка се чества четири пъти в годината:

– 18 (31) юли в памет на избавянето от холера (1898 г.);

– 2 (15) септември в памет на избавянето на Калуга от чума (1771 г.);

– 12 (25) октомври в памет на избавянето на Калужската земя от французите по време на войната през 1812 година;

– в първата неделя на Петровия пост

Пресвета Богородице, спаси нас! Амин!..

                                                      МОЛИТВА

…О, Пресвета Владичице Богородице, Царице на Небето и Земята! Към Теб прибягваме и за Твоята помощ призоваваме: съхрани нашата земя от нашествие на чуждоземци и от всякакви душевни и телесни болести, за да Те славим и величаем винаги Тебе, Пресвета Богородице, като наша Блага и Дивна Застъпница во веки веков. Амин.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles