10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Салата Дядо Мраз за изискана трапеза

Нова година посрещнахме преди десет дни, но с това празниците през зимата не свършват.

Винаги отлично качество

За да си припомняте приятното новогодишно настроение, а и да впечатлите гостите ви предлагаме една оригинална салата. Тя се нарича Дядо Мраз и видът й е неповторима украса на масата. Вкусът е неповторим. Основните продукти в нея са шпроти, яйца и зеленчуци. Подходяща е както за ракия и водка, така и за червено вино. Всичко неоходимо за вашата трапеза с отлично качество и на изгодни цени можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ. Вижте ТУК и ТУК.

Продукти: шпроти в масло – 150-200 г, консервирана царевица – 150 г, сварени яйца – 4 броя, варен морков голям – 0,5 или 1 малък, варени картофи – 3 броя, кромид лук – 1 глава, майонеза – 200 – 250 г. Майонезата може да бъде заменена със заквасена сметана с размесена в нея 1 чаена лъжичка горчица. Необходими са още: сол – 1 щипка, захар – 1 щипка, сок от лимон – 1 чаена лъжичка, но може и малко повече. За украсата: сварен морков – 0,5 ако е голям или 1 малък, кашкавалено сирене – 150 г, заквасена сметана – 3 супени лъжици, зеленина (магданоз или копър).

Приготвяне: Лукът се маринова по следния начин – сенареже на ситно, добавя се щипка сол и щипка захар и чаена лъжичка лимонов сок. Разбърква се и се оставя настрани за 5 минути. Свараните картофи се настъргват на едро ренде и с тях се настила първият, основен слой на блюдото. Намазват се с майонеза или сметана с горчица. Върху нея се разстила маринованият по описания горе начин лук. Размачкайте шпротите с вилица, като остраните опашчиците и ги разстелете върху лука. Следва слой царевица. Можете да я покриете с майонеза по желание. Следва слой от настърган варен морков. Отгоре намажете с майонеза. Насипете на тънък и равен слой настърганите на ренде жълтъи от яйцата и отново намажете с майонеза. Последният слой е от настърганите белтъци на сварените яйца.

Следва украсата на салатата. За целта настържете на ренде другата половина на сварения морков и кашкаваленото сирене (препоръчва се да е твърд сорт), но двата продукта не се смесват. От морковите оформете върху белтъците шапката на Дядо Мраз, от кашкаваленото сирене брадата му и ивички под шапката, подобно на коса. За очи му сложете половинки от маслини. За нос можете да ползвате изрязан в подходяща форма морков, червена чушка или домат. Под брадата украсете с нарязан магзаноз или копър.

Салата се поднася, след като е престояла няколко часа в хладилник.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles