10.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Салата „Цезар“ с китайско зеле и пилешко

Салатата „Цезар“ е класика в световната кулинария, но същевременно и основа за безброй вариации. Тя може да бъде направена и с китайско зеле, което е хрупкаво, с многобройни здравословни за организма съставки, и се продава и в България при това на достъпна цена. То има много ползи и малко калории, което го прави отлично за диети преди морето. Изобилието на фибри в него подпомага храносмилането, подобрява перисталтиката на червата и е отлично средство при запек. Китайското зеле съдържа изобилно количество от витамин С, който е с многократно доказвана роля за подобряването на имунитета, производството на колаген и ефикасната абсорбция на желязо от храните, които приемаме. Той действа още като антиоксидант като се противопоставя на свободните радикали, които увреждат клетките и повишават риска от рак и сърдечни заболявания. Добри са и количествата на витамин А и бета-каротин в него, както и витамин К. Същевременно, пилешкото месо е диетично и също препоръчвано при спазването на диети за отслабване.

Продукти: китайско зеле – 1 брой, пилешки гърди (печени или варени) – 1 брой, домати (средна големина) – 5 броя, твърдо сирене от типа на кашкавала (настъргано) – 2 супени лъжици, зехтин с подправки по избор – до 5 супени лъжици.

Приготвяне: По желание можете да приготвите сос от ½ кутия майонеза, 2 скилидки скълцани чесън, лимонов сок и настъргано твърдо сирене тип кашкавал. Сосът не е задължителен за хора, които искат да свалят килограми преди морето.

За салата са необходими сухари. Те се приготвят, като филии хляб се изсушават в микровълновата фурна или се запичат във фурната, намазват се със зехтин и накълцаният чесън.

Самата салата се приготвя, като в нарязаното на китно китайско зеле без жилите, се прибавя накълцаното на ситно пилешко, настърганото сирене от типа на кашкавалите и се разбърква със зехтин и сол на вкус. Ако слагате сос, не е необходим зехтин. Салатата се сервира в дълбок съд, върху нея се нарязват доматите на полумесеци. Поднася се със сухарите.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles