8.2 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Само електромобили от 2035 година

На всеки  60 км магистрала – станция за зареждане, бензиновите и дизеловите двигатели остават в историята и музеите

Бензиновите и дизеловите автомобили ще бъдат спряни от употреба от 2035 година. Решението за това е на Европейската комисия (ЕК). То се отнася за по-бързо разгръщане на видовете транспорт с ниски емисии и на инфраструктурата и горивата в тяхна подкрепа. Всички нови автомобили, регистрирани към 2035 г., трябва да бъдат с нулеви емисии, съобщиха от ЕК.

Това изисква от държавите членки да инсталират нови станции за зареждата, на магистралите те трябва да са на всеки 60 километра.

Тези изисквания са част от пакет от обвързващи мерки в областта на климата. За него се създава нов фонд със специално предоставено му финансиране за енергийна ефективност, включително и саниране. Предвижда се в него да се съберат минимум 72,2 млрд. евро

Европейската комисия предложи пакет от обвързващи законодателни мерки в областта на климата, енергетиката, земеползването, транспорта и данъчното облагане, подходящи за намаляване на нетните емисии на парникови газове с най-малко 55% до 2030 г. в сравнение с равнищата от 1990 г., съобщиха още от ЕК.

Постигането на тези намаления е от решаващо значение за превръщането на Европа в първия неутрален по отношение на климата континент в света до 2050 г. и за превръщането на Европейския зелен пакт в реалност.

С днешните предложения Комисията представя законодателните инструменти за постигане на целите, договорени в Европейския законодателен акт за климата, и за коренно трансформиране на нашата икономика и общество за справедливо, екологосъобразно и проспериращо бъдеще.

Законовите промени съчетават:

= Увеличено използване на енергия от възобновяеми източници. Всички държави членки на ЕС ще имат конкретни цели за използването на енергия от възобновяеми източници в транспорта, отоплението и охлаждането, сградите и промишлеността.

= По-бързо разгръщане на видовете транспорт с ниски емисии и на инфраструктурата и горивата в тяхна подкрепа – всички нови автомобили, регистрирани към 2035 г., ще бъдат с нулеви емисии.

Това изисква от държавите членки да инсталират нови пунктове за зареждане на редовни интервали на големите магистрали – на всеки 60 километра за зареждане с електроенергия и на всеки 150 километра за зареждане с водород. Въздухоплавателните средства и корабите ще имат достъп до чиста електроенергия в главните пристанища и летища, включително синтетични нисковъглеродни горива.

= По-голяма енергийна ефективност – от публичния сектор ще се изисква ежегодно да санира 3% от своите сгради;

= Определяне на план за засаждане на три милиарда дървета в цяла Европа до 2030 г.

= Прилагане на търговията с емисии в нови сектори и затягане на съществуващата схема на ЕС за търговия с емисии. Държавите членки следва да изразходват всички свои приходи от търговия с емисии за проекти, свързани с климата и енергетиката. Специална част от приходите от новата система за пътен транспорт и сгради следва да бъде насочена към възможното социално въздействие върху уязвимите домакинства, микропредприятията и ползвателите на транспорта.

= Привеждане на данъчните политики в съответствие с целите на Европейския зелен пакт

= Мерки за предотвратяване на изместването на въглеродни емисии в конкурентни замърсяващи икономики извън ЕС

= Както и инструменти за опазване и растеж на нашите естествени въглеродни поглътители

Предлага се нов Социален фонд за климата, който да предоставя специално финансиране в помощ на гражданите, за да ги вложат в енергийна ефективност, нови отоплителни и охладителни системи на жилищата си и по-чиста мобилност. Социалният фонд за климата ще се финансира от бюджета на ЕС, като се използва сума, равняваща се на 25 % от очакваните приходи от търговията с емисии за строителни горива и горива за пътен транспорт.

Той ще предостави на държавите членки финансиране в размер на 72,2 млрд. евро за периода 2025—2032 г. С предложение за използване на съответстващо финансиране от държавите членки Фондът ще мобилизира 144,4 млрд. евро за социално справедлив преход.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles