22.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

 „Самсон и Далила“ в Летния театър

С тази опера откриват Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“

От: Теменуга Захариева, Бургас

Със спектакъл на операта „Самсон и Далила“ по музика на френския композитор Камий Сен-Санси режисура на доц. д-р Александър Текелиев, официално ще бъдат открити Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2023  – на 6-и юни в 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас.Музикалните празници, превърнали се в емблема на крайморския град, ще се проведат за 16-и пореден път, организирани от Община Бургас и Държавна опера – Бургас.

Премиерата на бургаска сцена на рядко изпълняваното оперно заглавие – поради високата си сложност – и като партитура, и като изисквания към изпълнителите, бе по време на откриването на БМП „Емил Чакъров“ през 2017 г. и бе приета изключително радушно. Оригиналната сценография, залагаща на минималистичен стил и компенсаторно пищни костюми, дело на Каталин Арборе, Румъния, задълбочените режисьорски похвати на доц. д-р Александър Текелиев, вещата палка на маестро Иван Кожухаров, диригент-постановчик, и първокласният артистичен каст направиха премиерата истинско културно събитие.

След четиригодишно отсъствие от програмата на Операта, бургаската публика и гостите на града ще имат рядката възможност да съпреживеят отново драматичната история на юдея, надарен с божествена сила – Самсон, и красивата филистимка, която използва женския си чар, за да го изкуши, измами, предаде и погуби – Далила. Сюжетът, базиран на библейските сказания от Стария завет, съдържа не само интригуваща линия на разказната история, но и дълбоки морални дилеми, представени по възхитителен начин чрез средствата на музикално-сценичното изкуство и великолепната партитура н Камий Сен-Санс.

Под прецизната палка на маестро Иван Кожухаров, в главните роли на 6-и юни влизат утвърдени и обичани оперни певци:в образа на Далила ще се превъплъти изтъкнатото мецосопрано Даниела Дякова, която е безапелационна във всяко своя сценична проява – с достолепие, вкус, овладяност на гласа и богати въздействащи темброви нюанси. 

Образа на Самсон ще пресъздаде солистът на Софийската опера и балет Костадин Андреев, който през изминалата 2022 г. два пъти бе гост-солист на спектакли на Бургаската опера – в „Турандот“ от Джакомо Пучини, на сцената на Летния театър, под палката на маестро Григор Паликаров, и в „Кармен“ от Жорж Бизе – на сцената на тракийското светилище Бегликташ. Известният певец, пял многократно с Гена Димитрова, ще бъде очакван гост в трудното заглавие от Сен-Санс, което дава възможност за разгръщане и на вокалния, и на артистичния потенциал.

В ролята на Върховния жрец на Дагон на сцената на Летния театър на 6-и юни ще излезе именитият баритон Александър Крунев, който наскоро чества тържествено своята 60-годишнина на сцената на Бургаската опера. Крунев придава достолепие и характерната суровост на образа на жреца, вдъхващ респект и страхопочитание.

В образа на Абимелех, сатрап на Газа, влиза басът Делян Славов.В ролята наСтарият евреин ще бъде Диман Панчев, бас, Пратеник на филистимците – тенорът Любомир Тодоров, Първи филистимец Милен Динолов, тенор, Втори филистимец – баритонът Бранимир Недков.

Внушителни – и като музикална сложност, и като визуализация на сюжета, и като пищност, са и масовите хорови и балетни сцени, особено емблематичната вакханалия, пресъздадена чрез майсторската хореография на Галина Калчева. Диригент на хоровия състав е Невена Михайлова. Концертмайстор на оркестровия състав на Държавна опера – Бургас –Христо Белчев, помощник-режисьори – Лина Пеева и Петър Тихолов.

Мащабната оперна постановка ще открие и тазгодишното издание на фестивала „Опера на светилището“, което ще се проведе за пореден път от Държавна опера –Бургас и Община Приморско – на 5-и август, на откритата сцена на тракийското светилище Бегликташ.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles