12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

САЩ връща смъртното наказание

Американският главен прокурор Бил Бар обяви в четвъртък, че федералното правителство ще възстанови практиката да прилага смъртно наказание след 16-годишно прекъсване, като предстои да бъдат насрочени дати за екзекуциите на петима души, осъдени за убийство, предава AFP. Новината идва след призива на президента Доналд Тръмп за по-строги наказания при сериозните престъпления, като Бар е бил инициаторът на решението, взето от Федералното бюро за затворите, което е приело това действия. Екзекуциите ще се извършват чрез инжекции. „Министерството на правосъдието защитава върховенството на закона – ние сме длъжни пред жертвите и техните семейства да изпълним наказанията, наложени от нашите съдилища“, каза Бар в рамките на изявление.

Положението по света

Към 2017 г. 142 страни са отменили смъртното наказание по закон или на практика, а 56 страни продължават да го използват. През същата година са регистрирани близо 1 000 екзекуции в 23 страни, а 20 000 души очакват изпълнение на присъдата. Данните обаче не са пълни, тъй като Китай не предоставя официална информация. Смята се, че там се извършват няколко хиляди екзекуции на година. Четири страни отговарят за около 84% от регистрираните екзекуции през 2017 г. ‒ Иран, Саудитска Арабия, Ирак и Пакистан. Отношението към смъртното наказание варира значително по света. В Азия, Арабския свят и в САЩ има силни настроения за запазване на смъртното наказание, докато в Европа само Беларус извършва екзекуции (в Русия е наложен мораториум). Около четири пети от африканските страни също са забранили смъртното наказание или са наложили мораториум върху изпълнението на присъди.

Как ЕС се бори срещу смъртното наказание

Член 2 на Хартата на основните права на ЕС провъзгласява правото на всеки един човек на живот и че никой не може да бъде осъждан на смърт или екзекутиран. В съответствие с това всички страни в ЕС са забранили смъртното наказание. Европейският съюз работи за отмяната на смъртното наказание по света по различни начини:

• Европейското законодателство налага забрана за търговия със стоки, които могат да се използват за екзекуции или изтезания;

• В търговската си политика ЕС насърчава спазването на правата на човека;

• ЕС оказва подкрепа на граждански организации, които работят за повишаване на осведомеността в страни със смъртно наказание, наблюдават и документират положението;

• Като постоянен наблюдател в ООН ЕС подкрепя гласно всички инициативи за слагане на край на смъртното наказание;

• Европейският парламент одобрява резолюции и провежда дебати срещу действията на страни, които все още използват смъртното наказание. Резолюция от 2015 г. осъди използването на смъртното наказание за потискане на опозицията или когато причината за наказанието са религиозни вярвания, хомосексуалност или прелюбодейство.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles