11.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Светецът, който направи плаващ храм

Общи изповеди пред преп. Йоан Кронщадски, свещеникът пръв от духовенството тръгва из бордеите на пияниците, отказва ги от алкохола

Преподобният Йоан Кронщадски (1 ноември 1829 – 2 януари 1909) е свещеник и светец от Руската православна църква. Служил е в Кронщад, близо до Санкт Петербург, откъдето произлиза и прозвището му. За живота му има многобройни описания, заснети са и документални филми.

Преподобният Йоан е популярен със силната си молитвеност и приживе, и след смъртта си за различни нужди на вярващите. Известен е още като изключителен изповедник, широко е практикувал т.нар. обща изповед, при която заради огромно количество желаещи да се изповядат, се прочитат първоначалните молитви, а след това свещеникът изброява грехове, за които вярващие безмълвно се каят. Историческите свидетелства сочат, че след неговите проповеди и изповеди са се покайвали и променяли живота си хора, изветни на Санктпетербурското общество с липсата на елементарни ценности и морал. Прочутият свещеник е проповядвал и подпомагал работнически семейства, влизал е в бордеите и активно е работил за изкореняване на пиянството и алкохолизма сред населението. Той въвежда и т. нар. плаваща църква, устроена в речен кораб, с който е пътувал до места, където няма свещенств

о, за да изповядва и причастява хората. Практиката с пътуващите храмове е възобновена днес в Русия и се практикува в някои отдалечени и слабо населени райони.

Паметта на преп. Йоан Крондщатски се чества на 14 юни.

МОЛИТВА ЗА ВСЯКА НЕМОЩ КЪМ СВ. ЙОАН КРОНЩАДСКИ

О велики угодниче Христов, свети праведни отче Йоане Кронщадски, пастирю дивен, бърз помощниче и милостив ходатаю! Възнасяйки славословие към Триединния Бог, ти молитвено си въззовал: Твоето име е Любов; не отхвърляй мене, заблудилия се. Твоето име е Сила: укрепи ме, мене, изнемогващия и падащ. Твоето име е Светлина: просвети душата ми, помрачена от житейски страсти. Твоето име е Мир: умири моята мятаща се душа. Твоето име е Милост: не преставай да ме помилваш.

Днес, благодарното за твоето застъпничество паство, ти се моли: Христоименити и праведни угодниче Божи! С твоята любов озари нас, грешните и немощни, сподоби ни да принесем плодове достойни за покаяние и неосъдително да се причастим със Светите Христови Тайни. С твоята сила укрепи вярата ни, поддържай ни в молитвата, изцели недъзите и болестите ни, избави ни от напасти, от видими и невидими врагове. Със светлината на твоя лик укрепи служителите и предстоятелите на Христовия олтар в подвизите на пастирското служение, дарувай възпитание на младенците, младостта наставлявай, старостта поддържай, озари светините на храмовете и светите обители! Умири, чудотворче и прорицателю, нашия народ, с благодатта и даровете на Светия Дух ни избави от междуособни войни; разпръснатите събери, прелъстените обърни и съедини със Светата Съборна и Апостолска Църква. По твоята милост съпружеството в мир и единомислие запази, дарувай на монашествуващите преуспяване и благословение в добрите дела, утеши малодушните, освободи страдащите от нечисти духове, помилвай намиращите се в нужда и всички нас ни наставлявай в пътя на спасението. В Христа пребъдващ, отче Иоане, приведи ни към Невечерната Светлина на вечния живот, та да придобием с тебе вечно блаженство, хвалейки и превъзнасящи Бога во веки веков. Амин.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles