12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Светите отци за поста

За не малко хора от нас постът се оказва трудно занятие. Той обаче не се изчерпва само със спазването на изцяло хранителен режим. Ето какво казват някои от светите отци за него:

„.Нашият Господ Бог дойде на земята, за да освети с Божията благодат човеците и да ги възведе отново на небето. Заради това Той се кръсти, давайки ни образец на кръщението. И ето, Той пак подновява кръщението чрез този свят пост: Каквото сме съгрешили след кръщението си, чрез пост да се очистим. Затова, като се препашем здраво с въздържанието, нека се подвизаваме, след като преполовихме тези постни дни. Ако ли пък сте ги прекарали в леност, то поне отсега нататък ги завършете богоугодно“. (Св. Климент Охридски)

„Само постът не извежда на небето, ако не е придружен от своята сестра – милостинята, защото тя е свързана с него“. (Св. Йоан Златоуст)

„Постът на тялото е храна за душата. Невъздържанието от храна, а въздържанието от прегрешения прави поста. Не е възможно огънят да гори във вода, и покаянието е невъзможно без поста. Постът, за който говоря, е не като този, който правят много човеци, а истинският пост. Не само въздържание от храна, но и от грехове. . . Ти постиш? Покажи ми тогава чрез своите дела поста си. Т.е. какви дела? Ако видиш беден, дай му милостиня. Ако видиш врага си, помири се с него. Ако видиш приятел, който благоденствува, не го кълни. Ако видиш хубава жена, отмини. Не само чрез устата си пости, но и чрез очите и слуха си, с краката и ръцете си, очисти се от алчността и сребролюбието“. (Св. Йоан Златоуст)

„Не ограничавай ползата от поста само във въздържание от храни, защото истинският пост е отдалечаване от зли дела“. (Св. Василий Велики)

„От огромно значение е дали има един човек в семейството, който се моли истински. Молитвата привлича Божията благодат и всички членове на семейството я чувстват, дори онези, чиито сърца са охладнели. Винаги се моли“.(Старец Тадей Витовнишки)

 

Следвай ме – Вяра

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles