9.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Свети апостол Андрей е проповядвал по Черноморието

Той е роден брат на свети Петър, предполага се, че преди да последва Иисус Христос е бил ученик на св. пророк Йоан Кръстител

Православната и Католическата Църква отбелязват днес денят на свети апостол Андрей. Роден брат е на свети апостол Петър и като него е бил рибар, но оставя този занаят след призива на Иисус Христос.

rbsh

Съществува хипотеза, че преди това е бил ученик на свет пророк Йоан Кръстител. Свети Андрей се споменава в списъците на апостолите в Евангелието на Матей (Мат. 10:2), Марк (Марк 3:18), Лука (Лука 6:14), както и в Деянията на апостолите (Деян. 1:13).

Роден е около 6 г. пр.н.е. в Бетсаида, Галилея, попадаща тогава в пределите на Римска империя. Исторически е засвидетелствано, че е починал мъченически на 30 ноември 60 година, на 65-годишна възраст. Това се е случило в Патра, Ахея, също във владенията на Римска империя по онова време. Разпънат е на кръст в X – образна форма. Затова и главното светилище е в храма „Свети апостол Андрей” в Патра. Този вид кръст е наречен Андреевски кръст (на латински Crux decussata). По същество той е гръцки кръст, обърнат на 45°. Използва се в хералдиката и вексилологията. Според преданието свети Андрей Първозвани бил разпънат на кръст във формата на буквата Х, тъй като считал себе си недостоен да увисне на кръст като Христовия.

Свети апостол Андрей е проповядвал по земите около Черноморието, част от които след векове стават част от българската държава. Проповядва още в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия, макар и нито една държава да не е съществувала тогава, а неформираното в организирана общност с граници население да не е приело масово християнството.

Смята се също така, че Андрей е основал църквата във Византион –  предание, което лежи в основата на по-късните претенции на Константинопол за световно религиозно доминиране. И днес константинополските патриарси смятат себе си за негови преки наследници.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles