12.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Свети Николай – житие и легенди (МОЛИТВА)

През Средновековието е  почитан за покровител на знахарите и изцелителите, само той след Христос е възкресил човек

Образът на свети Николай Микрилийски – чудотворец е обвеяно с митове, легенци, превъзхожащи историческата истина.

На 6 декември Църквата отбелязва неговия ден. Това е единственият светец, в чието житие е отбелязано, че е възкресил човек. Това е моряк, паднал от мачтата на кораб, на който е пътувал светецът. През Средновековието е считан за покровител на знахарите и изцелителите.

Макар и вярванията за това покровителство да е плод предимно на езичеството, той е признат от Църквата за покровител на рибарите, банкерите и мореплавателите. За пряката му или косвена връзка с тези занаяти свидетелстват моменти от неговото житие.

Свети Николай е роден в III век в Ликийския град Патра. Приема епископски сан в църквата в град Мир, област Ликия. Затова го наричат Мирликийски. Умира през 342 г. след боледуване.  Погребан е в град Мир, но през 1099 г. нетленните му останки са пренесени в италианския град Бари, където се намират и сега.

Известен като противник на езичеството и арианството. В иконографията на Източноправославната църква често се изобразява редом с Исус Христос и Дева Мария.

Въз основа на един момент от житието му, в който той подхвърля тойно в дома на беден баща с три дъщери кесия пари през средните векове християните измислят празничната лъжа за децата си, че точно свети Николай им оставя подаръци през нощта срещу Рождество Христово. Впоследствие образът на светеца е изместен от комерсиалния колорит на дядо Коледа.

Битовата традиция го свързва с консумацията на риба, най-вече на шаран. Поверието гласи, че човек трябва да носи в портмонето си люспа от никулденския шаран, за да има пари през цялата следваща година. Това е обичай, който обаче няма нищо общо с църковната традиция. Колкото до консумацията на риба на този ден, тя се практикува, тъй като в православието християните по време на Рождественския пост се хранят с храни от растителен произход.  Рибата, в случая, е едно от малкото „разточителства” до Рождество Христово.

Молитва към Св. Николай

О, пресвети Николае, превъзходни угодниче Господен, горещ наш застъпниче, добри пастирю, учителю и наставниче!

Ти, като пожива ангелски на земята, се яви същински благ ангел и в твоята чудна прослава.

Ние вярваме от всичката си душа и мисъл, че ти, добросърдечни помощниче и молитвениче наш, с твоите истински ходатайства и с благодатта, която изобилно ти е дадена от Господа и Спасителя, винаги ни помагаш за нашето спасение.

И така, приеми, блажени угодниче Христов, и в този час нашите молби и ни запази с твоето застъпничество.

Моли се на Господа, Който дава мир на всички, да изпрати мир на църквите, като събере разделените в едно, и да запази страната ни в мир и тишина.

Моли милосърдния Господ да ни спаси от нашите прегрешения по каквито пътища Той знае.

Моли Него Благия, милостиво да даде на нас и на целия свят всичко потребно.

Помогни на мене грешния и падналия духом в този живот.

Измоли Господа Бога да дарува прошка на всичките ми грехове, които сторих още от младини през целия си живот с дело, с думи, с мисъл и с всичките си чувства.

Моли Господа да ме избави от вечните мъки, та винаги да славя Отца и Сина и Светия Дух и твоето покровителство, сега и винаги, и во веки веков.

Амин.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles