8.2 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Световна седмица на кърменето (1-7 август)

От 1 до 7 август 2017 г. за 25-ти пореден път ше бъде отбелязана Световната седмица на кърменето – глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето.

Мотото през тази година е: „Подкрепяме кърменето заедно“ и е насочено към постигане на 17-те Глобални цели за устойчиво развитие, поставени от световните лидери през 2015 г.

Кърменето е неотменна част от устойчивото развитие и глобалните усилия за здравето и благополучието на децата и майките, а в много страни допринася и за оцеляването и за изкореняването на глада.

Акцентът на Световната седмица на кърменето тази година е върху това как с обединени усилия можем да работим по-добре за общото благо. Необходими са нови, работещи партньорства и политическа, медийна и обществена подкрепа, за да може кърменето да заеме своето място като най-добрия избор за храненето и развитието на бебетата. Институциите, медицинските специалисти, доброволческите организации, цялото общество – всички заедно играят ключова роля в подкрепата на майките.

Кърменето дава най-добрия старт в живота на бебетата и има дългосрочни ефекти както за здравето, интелектуалното развитие и благополучието на детето, така и за кърмещата майка и за обществото като цяло. Кърменето е оптималният начин за хранене на бебетата – здравословен, екологично чист, незамърсяващ околната среда, икономически изгоден.

В много страни по света недохранването е реален проблем и е причина за 45% от детската смъртност на децата до пет години в световен мащаб. Подобряването на практиките, свързани с кърменето, има потенциала да спаси живота на над 800 хиляди деца и 20 хиляди жени и да подобри значително здравето на децата и майките в дългосрочен план. Необходими са спешни мерки, които да защитават, подкрепят и насърчават кърменето. Целта е до 2025 г. правителствата да предприемат действия, които да осигурят изключително кърмене през първите 6 месеца от живота на поне 50% от бебетата. За да се постигне тази цел са необходими общи усилия на всички заинтересовани страни.

Някои факти за кърменето:

Хранене, сигурност на храната и намаляване на бедността

Кърмата е безопасна и е сигурен източник на хранителни вещества дори при хуманитарни кризи.

Кърменето е начин за хранене на бебетата, който не натоварва семейния бюджет.

Храненето със заместители на майчина кърма се свързва с икономически загуби от 302 милиарда долара годишно в световен мащаб или 0.49% от глобалния брутен вътрешен продукт.

Оцеляване, здраве и благополучие

Кърмените деца получават оптимално хранене и защита срещу инфекции.

Бебетата, които са кърмени, имат коефициент на интелигентност средно с 2,6 пункта по-висок в сравнение на този на некърмените, разликата в коефициента на интелигентност е по-голяма при по-продължително кърмене.

Заетост и продуктивност на жените

Всеки допълнителен месец платено майчинство намалява детската смъртност с 13%. Кърменето изгражда и близост между майката и бебето, което означава по-спокойни и щастливи жени на работното място. Всеки работодател може да използва този ресурс в своя полза.

Околна среда и климатични промени

За да се произведе 1 кг адаптирано мляко са необходими около 4000 литра вода.

Годишното производство и продажби на заместители на майчината кърма само в шест азиатски държави генерират около 2.9 милиона тона парникови газове, което се равнява на 1.03 милиона тона отпадъци, изхвърлени в сметища.

Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ се включва активно в инициативите на СЗО и УНИЦЕФ за повече кърмени бебета в България. Ние помагаме на майките да бъдат информирани за ползите и предизвикателствата пред кърменето и им оказваме помощ и подкрепа да преодоляват трудностите, свързани с началото на кърменето и по-нататък. Информацията и подкрепата, която предоставяме е съгласно най-новите препоръки на СЗО и УНИЦЕФ, базирана на последните научни достижения.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles