14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Св. Анастасия Римлянка закриля жените – жертви на домашно насилие

От: Наташа Войкина, Враца

Малко известен факт е, че света Анастасия Римлянка, чиято памет Православната църква почита на 22 декември, е закрилница на жените -жертви на домашно насилие. Тя е светица великомъченица, загинала за християнската вяра през 290 година по времето на жестоките гонения над християните при управлението на император Диоклетиан.

Анастасия, като римлянка от знатен произход, получила блестящо за времето си образование и християнско възпитание от известния учител и таен християнин Хрисоген, била обучавана по желание на вярващата си майка. Когато тя починала, красивото и умно момиче било омъжено  против волята му по заповед на властния си баща за богат, красив и известен младеж, когото не харесвало и не обикнало.

След смъртта на родителя си Анастасия била подлагана на унижения и физически изтезания от алчния си и жесток съпруг, който се противопоставял на жестовете на милосърдие и добрини, които младата жена извършвала  с парите от собственото си наследство. Въпреки дългогодишния домашен затвор и тормоз, пламенната християнка намирала начин тайно да върши благотворителна дейност. Съпругът- изверг починал внезапно на път и вече приказно богатата  вдовица най- после открито, с радост, придружена от слугите си, се отдала на християнско мисионерство и благотворителност. Тя посещавала затворите  и помагала на християни и невинно осъдени със средства и духовна утеха. Пътувала дори в далечни земи, за да върши добри дела. Два пъти била залавяна от езическите власти на град  Илион и осъждана на мъки като християнка. Преди това била увещавана да встъпи в изгоден брак, а сетне и да дари имуществото си на богатия градоначалник-мъчител, ако иска да бъде пощадена. Тя обаче отказала с думите, че богатството й принадлежи на бедните, след което била умъртвена. Канонизирана е от Църквата след десетилетия. Приета е за покровителства девойки и жени, тормозени от мъже и най-вече от войнстващи атеисти.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles