-0.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Св. Антоний Падуански, катарите и антоновският хляб

Паметта на св. Антоний Падуански почита Католическата църква на 13 юни. В много храмове, най-вече в Италия, се спазва традицията след Литургия в неделя да се раздава на бедните т.нар. антоновски хляб. Това се прави в подкрепа на социално слабите и в памет на светеца, известен със своята билост и пожертвувание за ближните.

Св. Антоний Падуански е роден около 1195 г. в Лисабон (Португалия), като при кръщението си получава името Фернандо. Семейството му принадлежи към висшата португалска ариктокрация. На15-годишна възраст той постъпва в Ордена на Августинците, където получава много добра богословска и философска подготовка и през 1219 г. е ръкоположен за свещеник. В него настъпва духовен прелом, когато през 1220 г. в град Коимбра, където служи, са докарани телата на петима францисканци – мисионери, обезглавени в Мароко. Тогава той решава да напусне августинците и да се присъедини към новооснования Орден на Свети Франциск от Асизи, като приема името Антоний. Желаейки да претърпи мъченичество за Христа, заминава по море за Мароко, но претърпява корабокрушение и попада на италианска земя. Приема това като знак Божи и завинаги остава в Италия. Св. Антоний проповядва католическата вяра в Северна Италия и Южна Франция, където по онова време катарската ерес набира все повече привърженици. През 1227 г. той е избран за провинциал на францисканците в Северна Италия и се установява в Падуа. С проповедите и чудесата си връща мнозина в Христовата Църква и е несравним образец на святост. Умира след тежко боледуване в Падуа на 13 юни 1231 година. Още на следващата година е обявен за светец от Папа Григорий IX. През 1946 г. св. Антоний Падуански е провъзгласен от Папа Пий XII за църковен учител.

В България на негово име е наречен храмът в Белене.

„Следвай ме“ ви предлага част от литанията към св. Антоний, наричан от българските католици като свети Антон.

Свети Антон, моли се за нас!

О, Боже милостиви Отче, Който избра свети Антон за свидетел на Евангелието и вестител на мира за Твоя народ, послушай молитвата, която отправяме към Теб чрез неговото застъпничество!

Освети всяко семейство и помогни му да расте във вярата; пази в него единството, мира, ведрината!

Благослови нашите деца и предпазвай младите хора!

Подкрепяй онези, които са изпитвани от болест, от страдание и от самота!

Защитавай ни от напрежението на деня и дари ни Твоята любов!

Чрез Христос, нашия Господ! Амин.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles