20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Семената от краставици издържат 8 години незасадени

Ако пред есента реколтата е много богата и сте събрали много семена от различни зеленчуци и плодове, можете да заделите някои от тях за засаждане чак след две, че и повече години. При различните култури сроковете за съхранението им е различен.

Семената на динята, пъпеша, тиквичките, тиквите и краставици са годни, растат и дават плод и след 6-8 години. Тези на фасула, граха, боба, царевицата – 5-6 години, а на артишока, зелето, ряпата, репичките, цвеклото, доматите и аспержите – 4-5 години. Само 3-4 години издържат семенцата на патладжана, праз лука, морковите, салатите и спанака. За чушките, магданоза, ревена, копъра и лапада срокът е 2-3 години, а за целината и пащърнака – година-две. Семената от всички култури се съхраняват много добре в хладилника, но преди това трябва да бъдат изсушени напълно. Традиционно посевният материал се съхраняват в тъмно, прохладно и сухо помещение, в което няма плъхове и мишки. Препоръчва се те да са в торби от плат или книжни кесий, но в никакъв случай не и в найлон, за да не се запарят и впоследствие да покълнат.

Семената от доматите и краставиците, както и от тиквичките, тиквите, патладжаните и дините се изрязват с нож заедно с част от „месото“ на зеленчука, разстилат се на хартия или марля се оставят да изсъхнат добре върху хартия няколко седмици.

Те трябва да са взети от здрави и добре узрели екземпляри. След това се измиват с вода и отново се оставят да изсъхнат, след което се съхраняват. Динените семки се измиват веднага и се оставят да изсъхнат. Независимо, че посевният материал от бобовите култури е най-лесен за съхраняване, трябва да се спазва следната последователност: оставят се да узреят напълно в шушулките, които трябва да пожълтеят и да се втвърдят. След отделянето на бобчетата се оставят 3 – 4 дни да изсъхнат и тогава се прибират.

Посевният материал от моркови, цвекло, пащърнак, ряпа и целина се прибира, като техните кореноплоди трябва да се приберат в маза или да се заровят в подходящ съд с пясък на дълбочина 0, 5 метра. През пролетта те се засаждат в градината.

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles