4.9 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Синодът започва да излъчва литургиите on line заради Covid-19

Светият синод е взел решение да излъчва литургиите on line, за да няма струпване на богомолци в условията на извънредно положение зарази Covid-19. Това съобщиха от Синодалната палата.

От утре 15 март, 2-ра Неделя на Великия пост – Св. Григорий Палама, Божествените литургии в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще бъдат излъчвани на живо от 09.30 ч. на официалната страница на Св. Синод във Фейсбук – https://bit.ly/33i5xYT

Освен от Патриаршеската катедрала, пряко излъчване ще има от 08.00 ч. по Пловдивската православна телевизия и от 09.00 ч. по БНТ 2.

Светият Синод предложи и текстове на молитви и прошения по време на светата литургия, които да бъдат добавяни от извършващия я свещенослужител предвид ситуацята с коронавируса.

„Следвай ме” публикува молитвите, взаимствани от сайтът „Двери”, за което благодари.

                                        МОЛИТВИ

                            НА СВ. ПРОСКОМИДИЯ:

    Господи, Иисусе Христе, Боже наш, приеми тази жертва за прошка на греховете на нас, грешните и недостойни Твои раби, които с беззаконията си прогневихме Твоята благост и оскърбихме Твоето добросърдечие, и не осъждай нас, Твоите раби, но отклони страшния Си гняв, който справедливо е насочен срещу нас, отмени пагубното Си наказание и спри Своя страшен меч, който невидимо и неочаквано ни посича, пощади бедните и нещастни Твои раби, и не затваряй в смърт душите на нас, които в покаяние със съкрушено сърце и със сълзи падаме пред Тебе, милосърдния и снизходителен наш Бог, Който ни води към добра промяна.

                             НА ВЕЛИКАТА ЕКТЕНИЯ:

За да чуе Той от Своя свети храм нашия глас и да изцели смъртните болести, които ни връхлитат, и да пресуши потоците на беззаконията, които ни тревожат, на Господ да се помолим.

За да ни спаси скоро от примките на смъртта и да ни избави от адските мъки, на Господ да се помолим.

За да продължи милостиво времето за покаяние на Своите раби и да не ни посече неочаквано като неплодната смоковница, но с добросърдечието Си да ни окопае и да ни напои с росата на Своето милосърдие, очаквайки човеколюбиво нашето обръщане и още плодове на покаяние, на Господ да се помолим.

                                 НА СУГУБАТА ЕКТЕНИЯ:

Съгрешихме и вършихме беззакония, Господи Боже наш, и затова ни постигна Твоят справедлив гняв, и смъртна сянка ни обгърна, и се приближихме до вратите на ада, но в своята болест умолително викаме с молитва към Тебе, нашия Бог: пощади, пощади Твоя народ и не ни погубвай до край, смирено Ти се молим, чуй ни и ни помилвай.

Повече от всички съгрешихме пред Тебе и вършихме беззакония, Владико, и макар да не сме показали покаяние, приеми нашето приношение като знак на покаяние и прояви милост: като всесилен освободи от смъртосната болест и от лютите страдания Твоите раби, които болезнено стенат, молим Ти си, скоро ни чуй и помилвай.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles