7.1 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Синодът отрече да е писал становище за стратегията за детето

Текстът бил на митрополит Гавриил, чиновничка го публикувала без да пита

Синодът отрече да е писал становище относно Стратегията за детето, която е на етап обществено обсъждане. Това става ясно от изявления на Ловчанския митрополит Гавриил и на Русенския Наум. Текстът на въпросната стратегия, който беше три дни на сайта на Българската православна църква вече е свален от електронната страница. (Той може да бъде видян ТУК след информационната част).

Във вторник от Синода обявиха, че синодът не го е гласувал, той не е бил съгласуван с патриарх Неофит.

Междувременно, Ловчанският митрополит Гавриил се оправда (виж ТУК), че е възложил написването на становището на служителката от синода Десислава Панайотова, тъй като сроковете ги притискали и то трябвало да бъде изпратено в Министерския съвет. По-нататък той разказва, как я накарал да съкрати някои неща, но не бил чел втория вариант и го дал на главния секретар на синода Герасим, който да го изпрати на митрополитите. По думите му, въпросната чиновничка не била коригирала текста. След изпращането му те не изпратили възражения, а двама от тях, чиито имена Гавриил не споменава, дори наредили той да бъде публикуван в сайта.

Текстът на т. нар. становище, което се оказа поръчано от Ловчанския митрополит Гавриил разбуни обществото. То е против яслите и детските градини, като се казва „узаконяване на насилствената институционализация на децата … без никаква възможност за алтернативно решение на техните родители“. Изразява се и остро несъгласие и с абортите по желание с внушения, от които следва, че те трябва да се криминализират. В текста не се казва, как например следва да процедира изнасилено момиче, което е забременяло.

Сред предложенията в становището бе и задължителното изучаване на религия не само в училище, но още от детските градини. Целта, посочена в текста беше, „че забременяването е лесно отстранимо, че абортът е суверенно право на майката или че двама или повече души могат да живеят без брак и да съжителстват на семейни начала, включително и ако са от един и същи пол“. Освен това, там се посочваше сексуалното въздържание като единствено средство от нежелана бременност.

Междувременно, по скандала със становището към Стратегията за детето побърза да излезе и Русенският митрополит Наум (виж ТУК).

Той отбелязва, че въпросите, свързани с абортите и децата в риск, са „тема на бъдещо задълбочено обсъждане в българското общество, като засягат адекватни разсъждения относно Божията повеля, достойнството на жената майка, както и значимостта на всеки конкретен случай, свързан с домашното насилие и конкретното с насилие над жени“. „Всички други теми, касаещи образованието и възпитанието на българските деца, следва да бъдат обсъждани от съответните педагози и специалисти, имащи мнението и на богословската наука, като по този начин би могъл да се очертае най-точен и правилен подход за бъдещи препоръки по поставените въпроси, заявява той.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles