10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Синодът пише регистър на легитимните свещеници

Целта е да излязат наяве поповете-ментета

Синодът ще публикува в скоро време регистър с легитимните свещеници на Българската православна църква. Освен трите им имена, ще е посочено и от коя епархия са. Те ще бъдат огласени на ведомствения сайт на патриаршията.

„Възможно е някъде за свещенослужители да се представят хора, които на практика не са и нямат нищо общо с Българската православна църква и нейния синод“, коментира Ловчанският митрополит Гавриил и не скри, че е чувал за такива случаи.

По думите на очевидци, ментета в раса се навъртат най-много в Централните гробища в София особено на Задушница, за да вземат някой и друг лев от опечалените срещу нескопосано прочетена молитва.

Според данни на Свещеническия съюз към КТ „Подкрепа“ свещенослужителите на БПЦ са 964. В тази цифра не влизат тези от старокалендарните фракции и остатъците от синода на покойния Пимен.

Впрочем, към момента в страната има четирима пименови епископи и 60 попове. Отделно към сталокалендарците на епископ Фотий, който не е към БПЦ и старокалендарците към един от отцепническите фракции на Гръцката църква свещениците са около 50. Към старокалендареца Касиан пък йеромонасите са 13, отделно към него иам още 20 калугери и няколко монахини.

Снимка: Интернет

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles