10.5 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Сладкиши от изостанали великденски козунаци

След Великден се оказва, че са останали неизядени козунаци и козуначени кифлички. Някои практични домакини ги режат на филии и ги запичат на сухари за попара на децата. Други обаче са много изобретателни и правят от тях истински сладкарски шедьоври на вкус.

„Следвай ме“ ви предлага само два от безбройните варианти за оползотворяване на великденския изостанал сладкиш. Идеални са са кафе, чай, а защо не и за лек аперитив. Всичко необходимо за доброто настроение на вашата трапеза в магазини АВАНТИ (виж ТУК).

С пудинг

Пудинг по нашенски се нарича сварено нишесте или какъвто и да е друг крем от пакетче. С негова помощ можете да превърнете недоядения или неначенат въобще козунак във вкусна торта.

Продукти:стар козунак – 1 брой. Ако имате повече, увеличете останалите продукти. прясно мляко – 1 л, ароматизирано десертно нишесте – 2 пакетчета, захар -10 супени лъжици, ½ компот (по желание), пресни плодове за украса.

Приготвяне: Нишестето се сварява с млякото и захарта и се оставя леко да поистине. Козунакът се нарязва на дебели филии и част от тях нареждаме във формичка за торта или дълбок съд. Сиропира се с част от сока от компота. Могат да се сложат и от плодовете, нарязани на ситно. Отгоре се намазва с част от крема. Редят се отново филии козунак, сиропира се и се нанася от крема. Последният слой от него се намазва с крема и се украсява с пресни плодове или с плодове от компота. Украсата може да бъде всякаква друга. Тортата престоява 2-3 часа в хладилника преди консумация.

С карамел

Продукти: стар козунак – 1 бр., яйца – 5 бр., прясно мляко – 1 л, захар – 1 чаена чаша, аромати по желание.

Приготвяне: Във формичката, в която ще се пече сладкишът, се приготвя карамел от 4 супени лъжици захар. Когато тя придобие златист цвят, е готов. Изчаква се формата да изстине. Върху дъното й, т.е. върху карамела се нарежда нарязаният козунак. Разбиват се млякото, яйцата и захарта, както и аромат по избор. Сместа се изсипва върху козунака. Пече се на около 180 градуса до порозовяване. Когато сладкишът е готов, се изчаква да изстине. След това се обръща върху тортена чиния.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles