12.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Сладкишът брауни стана на 125 години

Споменат е за пръв път в 1896 г., шест трика за перфектен резултат

Сладкишът брауни стана популярен през последните години и у нас. Той впечатлява с изискания с вкус и относително бързата направа.

Стоки с високо качество и на изгодни за вас цени

Първата рецепта за него публикува Фани Фапмър в готварска книга през 1896 година. Смелата кулинарка просто адаптирала своята рецепта за бисквити и изпекла сместа като цял блат в правоъгълна форма, като обаче променила съставките така, че тестото да стане по-меко. Това първо брауни нямало шоколад. Първата рецепта за сладкиша, но с шоколад се появява през 1898 г. в „Градския журнал на Канзас“. Днес брауни е известен по цял свят като един от любимите американски десерти на всеки. Това е перфектният сладкиш за кафе и чай, както и за лек аперитив. Всичко необходимо за вашата трапеза можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ. Вижте ТУК.

Предваритела подготовка

Яйцата трябва да са на стайна температура. Ако са студени, блатът няма да е много пухкав. Те трябва да престоят 40 минути извън хладилника.

Печенето – да се изпълнява според посочените градуси. Пет минути преди определеното време проверете сладкиша с клечка за зъби и ако е суха, веднага извадете браунито, за да не стане твърде сухо.

Хартия за печене – с нея се пече по-удобно, тъй като се изважда лесно от тавата и още върху нея се нарязва в избраната форма.

Добавено брашно към сместа – бъркайте бавно. Най-добре размесете леко с шпатула. Прекаленото бъркане ще активира глутена.

Печете в метална форма, за да се изпече по-равномерно. В керамична краищата му могат да изгорят.

Класическо брауни

Класическо брауни

Продукти: шоколад – 200 г, масло – 100 г, средно големи яйца – 4 броя, захар – 250 г, брашно – 100 г, бакпулвер – 1 чаена лъжичка

Приготвяне: Включете фурната на 180 градуса, за да се загрее. Поставете хартия за печене в избраната от вас форма. Ако не прилепва добре към тавата, сложете няколко капки олио или малко масло, за да прилепне плътно. Разтопете шоколада и маслото на водна баня или в микровълнова. След получаване на хомогенна смес, оставете да се охлади до стайна температура. В отделна купа разбийте захарта и яйцата, докато получите лека и пухкава смес. Добавете шоколадовата смес към яйчената и полека прибавете сухите съставки, които сте смесили предварително (брашно, какао и бакпулвер). По възможност ги пресейте през сито. По желание можете да добавите около 100 г смляни на едро ядки. Печете 25 – 30 минути. След охлаждане се изважда от тавата и се нарязва.

Брауни с ягоди

Брауни с ягоди

Продукти: масло – 125 г, натурален шоколад – 225 г, захар – ¾  чаена чаша, средно големи яйца – 3 броя, брашно – ½ чаша, бакпулвер – 1 бакпулвер, щипка сол, 500 г ягоди, члечен шоколад – 225 г + масло 50 г (за глазурата)

Приготвяне: Шоколадът се разтопява на водна баня и се смесва с маслото. Оставя се да се охлади на стайна температура. Отделно се разбъркават  добре яйцата и захарта, добавят се брашното и бакпулверът. Шоколадовата смес се прибавя към яйчената и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на  25 минути. Тавата за печене е застлана с хартия за печене. След охлаждане на сладкиша се залива с разтопения шоколад и маслото, в който са сложени нарязаните на ситно ягоди. След около час ягодовото брауни ще се е стегнало достатъчно и е готово за разрязване и сервиране.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles