10.3 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Сладко от череши

Настъпи сезонът на черешите! Ако сега не се възползвате максимално от ползите и насладите на този вкусен плод, ще ви се наложи да чакате чак до следващата година, за да заредите тялото си с естествени антиоксиданти.

Неизброими са полезните влияния на черешите върху хората, а вреда от тях може да има единствено в случаите, когато преядете с червените малки плодчета. Дори и да се случи това, чувството на дискомфорт от подутия корем отминава бързо.

Черешите са силен антиоксидант. В тъмночервените сортове се съдържат много антоцианини и каротиноиди – флавоноиди. Именно те са важни за сърцето, като укрепват стените на кръвоносните съдове и намаляване на кръвното налягане при хипертония.

Най-доброто за вас е в АВАНТИ (ТУК)

Сладкото от череши е идеолно за палачинки или кекс, а с тях и чаша ароматно кафе. Можете да си купите най-ароматните сортове кафе, чай, а и куп други продукти на изгодни цени от магазини АВАНТИ (Виж ТУК).

Предлагаме ви да опитате нашата класическа рецепта за сладко от череши. Количеството на черешите и захарта са ориентировачни и те са за килограм череши, ако увеличавате килограмите на плода, увеличавате и захарта.

Продукти: Използвайте само цели здрави плодове – без наранявания и гнили участъци по тях.
  • 1 кг череши
  • 750 г захар
  • 5 г лимонова киселина

Приготвяне: Черешите лесно може да почистите с уред за череши. Ако нямате, ползвайте безопасна игла или сламка, които също значително ще ви улеснят.

Почистените и добре измити череши сложете в дълбока купа или тенджера, слагайте плодовете на пластове, като всеки пласт покривате със захар, най-отгоре завършете със захар.

Оставете купата в хладилник за 6 до 12 часа. През това време плодовете ще омекнат и ще пуснат вода.

Сложете тенджерата на котлона и варете черешите на средна температура, като междувременно периодично разбърквайте.

По време на варенето ще се получи бяла пяна, обирайте я с лъжица и я махайте. Колкото повече и добре отпенвате, толкова по бистро и трайно ще е сладкото ви.

Сложете лъжичка лимонена киселина и разбъркайте. Махнете от котлона.

Гъстотата на сладкото отново е по желание. Аз, както вече споменах, го обичам по течно, ако предпочитате по гъсто, ще трябва да варите повече.

Пригответе си сухи и чисти бурканчета. Разсипете сладкото още докато е горещо внимателно в тях и затворете добре с капачките. Обърнете всяко с капачката надолу и оставете така за едно денонощие.

Може в края на варенето да ароматизирате с ванилия, коняк или ром, но те някак притъпяват аромата на черешите, затова е по желание.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles