8.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Сладко – солен пай за кафе и бяло вино

Паят е привидно лесно за приготвяне предястие или десерт, но на практика може да се окаже сериозно занимание в кухнята, ако рецептата е по-сложна. Той винаги представлява печиво с плънка върху тънко тесто. Върху него могат да се сложат плодове с крем, зеленчуци със сирене, месо, риба и всякакви продукти, които се комбинират добре. Когато това печиво е солено, се нарича киш. „Следвай ме” ви предлага една лесна рецепта за сладко – солен пай, който е подходящ както за кафе, така и за бяло вино. По нея приготвят пай в Гросето в Тоскана, като там за плънката използват сирене рикота.

Продукти за тестото: брашно – 3 ½ кафени чаши, захар – 1 кафена чаша, настърганата кора на 1 лимон, яйце – 1 брой, краве масло – 100 г.

Продукти за плънката: бяло обезсолено сирене (или рикота) – 300 г, яйца – 3 броя, захар – ¾ кафена чаша.

Приготвяне на тестото: Смесват се и се замесват брашното, захарта, лимонената кора, маслото и яйцето. Разбива се с миксер, а след това се омесва леко с ръце. Съдът, в който ще бъде печен паят, се намазва от вътрешната страна, заедно със стените, с парченце масло. В него се разстила тестото, като се изтеглят краища, с които да се облепят и стените. Покрива се с кухненски целофан и се слага за един час в хладилника.

Приготвяне на плънката:  Смесват се сиренето, захарта и яйчените жълтъци. Белтъците се разбиват на мека пляна, бавно и внимателно се прибавят към сместта със сиренето, като бъркането продължава.

Фурната се загрява на 180 – 200 градуса. В тестото, което е облепено във формата, се изсипва плънката, като предварително се оформя отново по ръбовете на формата, ако се е свило от ниската температура.  Повърхността се заглажда и се пече около 45 минути. Паят се сервира, след като изстине.

Магазини с отлично качество до вас (ТУК)

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles