11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Сладък кранц със стафиди

Хлябът кранц е хляб от Алпите. Някога, най-вече в соления му вариант, той  е приготвян от домакините като насъщен  за всеки ден. За празнични дни те го разнообразявали, като вместо подправки и зеленина го подслаждали  и започнали да му добавят сушени плодове и ядки. В годините този тип сладък хляб е претърпявал многократни модификации. Една от тях, тази със стафиди и настъргани цитрусви корички, е модерен вариант.

„Следвай ме” вече ви предложи соленият вид кланц. Сега е на ред сладкият. Впрочем, вкусът му напомня по нещо вкуса на нашенския козунак, но при по-прецизен анализ се оказва, че те са доста различни.

Продукти: пшеничено брашно – 500 г, прясно мляко (топло) – 150 мл, което прави 1,5 чаена чаша, яйца – 3 броя, мая прясна – 20 г, захар – 150 г или 1,5 чаена чаша, масло или маргарин – 100 г, сол – ¼ чаена лъжичка, есенция лимон или портокал, кората от един настърган портокал, лимон или от 2 мандарини, стафиди – 150 г или около една шепа.

Приготвяне: Сложете кубчето мая в дълбока чаша или купа. Накълцайте го на по-малки късчета с  лъжичка и прибавете към него част от топло, но не вряло прясно мляко, както и 1 чаена лъжичка от описаното по-горе количество захар. Яйцата се разбиват и се прибавят с останалите продукти без стафидите и цитрусовите корички. Сместта се изсипва в хлебопекарната и се включва програмата за месене и втасване.  Ако не ползвате хлебопекарна, омесете тестото, оставете го да втаса около 30  минути, покрито с фолио или найлон. След това го омесете отново и оставете на покой за 5-10 минути.

Когато и тази процедура е изпълнена, разточете правоъгълна кора. Посипете я с настъраните цитрусови корички и стафиди. Ако желаете, можете да прибавите малки парченца локум или малко мармалад и смлени ядки. Посипаната с тези съставки кора се навива на руло и се нарязва на парчета с дебелина около 1-2 см.  Парчетата се нареждат в намаслена тава, като трябва малко да се застъпват. Вместо едно руло, тестената кора може да се разточи на 3 по-тънки, да им се прибави плънката и да се преплетат. Така приготвеното с плънката тесто се оставя да втаса около половин час на топло.  Намазва се с разбито яйце и се пече на 180 градуса в предварително затоплена фурна.

 

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles