10.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Следва доброто: Бързи великденски яйца без бои

Няколко начина за оцветяване с природни краски

Извънредно положение и мерки – да, но Великден никой не може да отмени.

Магазините със стоки за вас

Дори посрещнат у дома, празникът на празниците – Възкресението Христово може  да остане незабравим с общата молитва, която казваме с нашите близки и с красиво подредената трапеза. Великденските яйца са неизменен атрибут на нея.

Разбира се и качественото питие и сладкиши, които можете да намерите на много изгодни цени във веригата магазини АВАНТИ. Къде се намират те, вижте ТУК и ТУК.

На Велика събота украсяването на яйца и месечено на козунаците е позволено.

Следва доброто

Можете да опитате един лесен и много ефектен начин – декупажът. За него не е необходима боя. Достатъчно е яйцата да са бели или със светла черупка, да са измити добре, да са сварени и охладени. Необходими са ви и салфетки с картинки.

Как се прави декупаж върху яйце

Разбийте един белтък с вилица. От салфетката отлепете слоя с картинката. В него поставете едно яйце, в средата, пристегнете по подобе на торбичка.

Краищата й се повдигат нагоре, излишното над яйцето се изрязва. Така сте взели мярката на яйцето. След това го извадене, намажете го с белтъка и го обвийте в салфетката. Прилепете я плътно до черупката.  Пригладете  леко крайчетата с четка. Не бива много да се повтаря, за да не се разкъса салфетката. Използвайте четка с мек косъм. Готовото яйце се слага върху хартия за печене, за да изсъхне. Необходими са му около два часа.

Ако фигурите на салфетката са по-големи, можете да ги изрежете с ножичка. След това да намажете яйцето с белтък и да ги залепвате върху него, като притискате, за да се уплътни към черупката. 

Натурални бои за яйца от природата

Боите за яйца са безвредни, ако са оригинални, т.е. произведени по всички правила за безопасност на храните.

Не всякога обаче сме сигурни, какво купуваме преди Великден, когато на сергии и дори в магазини се търгуват стоки със съмнителен произход. За да избегнем евентуални неблагополучия от бои за яйца – менте, можем да се възползваме от редица природни продукти, които оцветяват много добре.

Кои са тези продукти?

Всички те са от растителен произход.

Червено – кафеникав  цвят се получава от люспите на кромид лук. Залейте яйцата заедно с люспите в хладка вода и варете в продължение на 10 – 15 минути.  За по-ярък цвят, можете да ги оставите да изстинат в  отварата. Ако искате те да са нарисувани, спазете технологията, но преди да сложите яйцата във водата с люспите, сложете стръкче магданоз или друга зеленина върху яйцето, завийте го в парче тънък чорап и го пистегнете. Варете яйцето в отвараха с люспите. Махнете чората и листенцето след пълно изстиване.

Зеленият цвят  се получава, като се използва спанак (пресен или замразен). Накърцайте зеленината, залейте я заедно с яйцата с хладка вода, варете 30 минути. Оставете ги в отварата докато изстинат, може и цяла нощ, ако искате да добиете тъмно земен цвят.

Светлосин цвят се получава с помощта на червено-лилаво зеле. За 1 литър вода са необходими 2 неголеми глави червено-лилаво зеле и 6 супени лъжици 9-процентен оцет. Зелето се нарязва ситно, залива се с гореща вода и се прибавя оцетът. В тази смес се слагат сварените и все още горещи яйца и се оставят да престоят минимум два часа. За подсилване на цвета, е добре те да престоят в нея една нощ.

За наситен син цвят  е достатъчно да сварите яйцата в силна отвара от боровинки.

Жълтият цвят  се постига, като на 1 литър вода се лагат 3 супени лъжици куркума. Уверете се, че купувате натурална куркума, а не химическия й аналог, какъвто също се продава. Варете яйцата в тази отвара 30 минути. Оставете ги да изстинат в нея, ако желаете те да прибовият златист отенък.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles