10.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Следва доброто: Еврейският кугел – вкусно и не много калорично

Сега, когато сме изолирани вкъщи заради извънредното положение, вършим куп неща, за които не сме имали време досега.

Магазините за всеки

Някои наблягат на изпробването на нови рецепти или приготвят вкусотии, които семейството харесва.

Заседяването и вкусното похапване обаче могат да ни изиграят лош номер. Ако не съблюдаваме калориите в дните на обездвижване, може да се окаже, че трябва да купуваме по-голям размер дрехи, когато извънредното положение бъде отменено.

Следва доброто. Останете си вкъщи!

В световната кухня съществуват ястия твърде вкусни, засищащи и в същото време не дотам калорични.

Едно от тях е традиционният еврейски кугел. Той може да бъде сладък  или солен. В нашият случай обаче, соленият е по-подходящ, просто ще спестим някой и друг излишен въглехидрат. Ястието се консумира на празника Песах. В него брашното е минимално количество. Когато е за Песах, в него се слага малко маца, специален хляб.

В новата си рубрика „Следва доброто” ви предлагаме две рецепти за солен кугел. С него идеално си подхожда вино – както бяло, така и червено, и бира. Някои биха си наляли с него и чаша водка или нашенска ракия. Каквото и да предпочетете, вкусът на ястието няма да пострада.

Солен кугел със зеленчуци

Всичко за вашата трапеза можете да намерите на изгодни цени във веригата магазини АВАНТИ, които работят и в условията на извънредно положение. Вижте ТУК и ТУК къде е най-близкият до вас магазин.

Първа рецепта

Продукти: 3-4 големи тиквички, 2-3 картофа, 1 голям морков, 1 глава зрял лук или 1 връзка пресен лук, 3 яйца, ½  връзка магданоз или няколко стръка пресен риган и босилек, 6 супени лъжици зехтин (може и олио), 2 супени лъжици брашно, сол, черен пипер на вкус, настърган кашкавал за поръсване.

Приготвяне: Тиквичките, картофите и моркова се настъргват на едро ренде. Лукът се реже на ситно. Добавя се нарязаният на ситно магданоз  и подправките. Слага се брашното. Прибавят се яйцата. Сместа се разбърква добре. Изсипва се в съд за печене, намазан с част от растителната мазнина. Останалата част от нея се поръсва върху сместа. Пече се около още 5 минути.  Ястието се поднася топло.

Втора рецепта:

Продукти: 2 картофа, 2 стръка праз лук, 2 моркова, 2 тиквички, парче целина, 1 червена чушка, 1 скилидка чесън, 100 г краве сирене, 50 г сирене пармезан, 2 яйца, 1 кафена чаша готварска сметана, шепа листенца прясна мащерка, 50 г масло, 2 супени лъжици  брашно, зехтин, черен пипер, сол.

Приготвяне: Фурната се загрява на 200 градуса.  Тиквичките се измиват добре, но не се белят. Обелват се картофите, морковите, целината, чесънът, изчистват се лукът и чушката. Лукът се нарязва на ситно, задушаа се в  малко зехтин или олио, докато омекне и леко се карамелизира. Посолява се на вкус. Картофите, морковите, тиквичките, целината и чушката се изчистват и настъргват. Посоляват се и се оставят се  отцедят соковете им. В купа се натрошава  кравето сиренето, настъргания пармезана, наронената мащерката, яйцата,  сметаната, брашното, черния пипер и солта. Добавят се задушеният праз лук,  накрая се слагат изстисканите от сока зеленчуци.

Сместа се разбърква добре. Изсипва се в тава върху хартия за печене.  Пече се 35-40 минути, докато добие златист загар, като по средата на печенето отгоре се слагат парченца масло, които се стопяват. Поднася се топло.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles