9.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

След маска от сметана, краставица и глина лицето засиява

Каквито и шикарни най-нови козметични средства да разработва индустрията, чудесата на майката – природа в полза на нашето здраве и красота нищо не може да надмине.

Плодовете и зеленчуците, събрали енергията на слънцето и умити от целебната дъждовна вода ни предотавят най-доброто за нас. Тайната за използването им като лечебни маски се състои в съчетаванията на природните продукти.

Една от натуралните маски с доказан отличен ефект, която може да съперничи дори на най-скъпите биопродукти в козметиката е тази от сметана и краставица, както и в комбинация с бяла козметична глина. Тя е подходяща за суха или атонична кожа, хиперпигментация, пъпки и постакне. Същевременно тази комбинация може да се ползва и при раздразнения, тъй като действа успокояващо.

Краставицата е най-лекият по състав зеленчук, но с твърде много ползи. Той съдържа ретинол, който подхранва кожата и осуетява загубата на влага. По този начин се предотвратява сухотата и люпенето. Тиаминът повишава защитните й функции и предпазва от стареене. Рибофлавинът в краставицата „учи” кожата как да диша правилно. Пантотеновата киселина е способна да разгради малките бръчици, а при регулярна употреба може да се справи дори с някои по-големи бръчки. Пиридоксинът регулира обменните процеси в клетките и стимулира обновяването им. Фолиевата киселина предотвратява появата на зачервявания от раздразнения, а аскорбиновата осигурява еластичността. Биотинът има регенериращи свойства. Ниацинът в краставицата освежава и връща младостта на кожата.

Рецепти:

  • Четвърт настъргана краставица в половин кафена чашка сметана, добре разбъркана и нанесена на лицето го освежава само след 15 минути престой. Подходяща е за суха и нормална кожа.  
  • Пюре от краставица (1 суп.л.) се разбърква с ½ супена лъжица бяла козметична глина и 1 чаена лъжичка кипяща вода се разбъркват до гъста каша. Нанася се за 20 минути върху изчистената кожа. Ефектът е видимо подобряване на тургура, овлажняване, тонизиране и успокояване. Маската е подходяща за всички видове кожа.

Тези маски се препоръчват за редовна употреба – да пъти седмично.

Следвай ме – Стил

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles