10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

След смъртта на бебе проверка в Университетската болница-Плевен

Едногодишният Сашко е издъхнал след хоспитализация с висока температура и стомашно – чревни проблеми

Майката Велислава Иванова

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е разпоредил спешна проверка в Университетската болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен, след като стана ясно, че преди броени дни там е починало едногодишно бебе.

„Веднага реагирах и със заповед съм назначил проверка, която започва днес и ще обхване не само екипа, който е работил в Плевенската болница, но и всички други медици, участвали в процеса на лечението“. Това заяви Ананиев пред журналисти в парламента.

Проверките на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и на Регионална здравна инспекция – Плевен вече са започнали. Очаква се резултатите да му бъдат докладвани в края на следващата седмица, като целта е фактите да бъдат проверени прецизно. Това стана ясно още от думите на Ананиев.

Министър Ананиев изказа своите съболезнования към опечалените родители.

Трагедията в семейството на малкия Александър (Сашко) започва в края на миналата седмица. Когато семейството се връща от море, детето вдига висока температура, има и стомашно-чревни проблеми. Три дни то е лекувано вкъщи по предписанието на личния лекар и доктор от частна клиника, но резултат няма. Следва хоспитализация в Университетската болница.

Според родителите причина за смъртта е проявената немарливост от страна на лекарите и сестрите. Според ръководството на лечебното заведение, колегите им са извършили каквото трябва, за да помогнат на пациента и не носят вина за смъртта му. Там, по разказа на майката Велислава Иванова родителите били „навикани“, че са дошли чак от Ловеч в Плевен, а не лекуват детето в своя град. В крайна сметка, то е прието в Инфекциозното отделение с температура над 39 градуса. На Сашко е сложен абокат, но след няколко минути сестрата спира вливанията и казва на майката да даде лекарството на момченцето през устата. Пред нощта в петък температурата му продължава да се покачва. Извиканата от майката дежурна лекарка първо попитала дали си носят термометър и лекарство за сваляне на температурата, защото в цялото отделение имали само един. След като станало ясно, че не носят, намерили оборотния и го сложили на детето. Температурата му била 39,7 градуса. Медицинска сестра се опитвала продължително време да намери вената на бебето, за да му бие инжекция, но не успяла да се справи и заявява, че ще изчака до сутринта, другата медсестра щяла да го направи, като дойде на работа.

„Цяла нощ налагах детето с мокри кърпи с вода от чешмата, но не успях да сваля температурата му“, разказва покрусената майка.

В събота сутринта Сашко колабира. Поставят му кислородна маска и инжекции и го преместват в друга зала. По думите на родителката реаниматор не е извикан. Едногодишният Александър издъхва около 10.00 часа.

В покрусата си родителите отказват аутопсия. Адвокатът на семейството Стефан Гецов отчита това като грешка. Той е подал жалба до прокуратурата в Ловеч за разрешение за ексхумация. Прокурорът, разпределен за случая обаче си е дал отвод, тъй като бил близък с някого от лекарите в университетската болница. Отводът му трябва да бъде одобрен от висшата съдебна инстанция, която е Апелативният съд във Велико Търново.

Пиарът на болницата Момчил Цветков обясни, че пациентът е постъпил при тях в много тежко състояние със стомашно – чревна инфекция, след като четири дни не му е приложено адекватно лечение. При нас са му направени изследвания и му е назначено лечение. Направени са венозни вливания и няколко корекции на киселинно – алкален баланс, бити са му лекарства”, твърди Момчил Цветков.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles