11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

След 2 месеца заседяване: Тежки травми без загряване преди спорт

Разпъването на мускулите подобрява баланса

Индивидуалният  аматьорски спорт на открито и самостоятелн или по двойки, но на разстояние вече е разрешен с отпадането на извънредното положение. Номие за дистанция обаче остават. Затова и мнозина вече тренират в парковете след двумесечното заседяване и обездвижване вкъщи заради пандемията от COVID-19.


Разпъването на мускулите подобрява баланса

Но по-старите понятия за загряването могат да компрометират и двете големи ползи от него. Затова е важно да се знае разликата между активни и пасивни загрявания, статично и динамично разтягане. След като решите как и какво точно ще тренирате, изберете упражнения за загряване, които са подходящи за специфичните ви нужди.

Когато се подготвяте да извършвате каквато и да е спортна дейност – да играете колективен спорт, да правите аеробни упражнения или да вдигате тежести – трябва да подготвите мускулите си за действие. Традиционно има два основни начина за това: статично разтягане или активни упражнения за загряване.

Статична загрявка е правил всеки в час по физическо. Постепенно мускулите се изпъват със задържане до 30 секунди на всеки. Сетете се за страничните сгъвания и увивания на ляво и дясно, или за класическото свиване в кръста, където достигате колкото се може по-надолу до стъпалата си. Целта на тези упражнения е да се освободи напрежението, което прави мускулите по-гъвкави и по-малко податливи на разстягане на мускул и травма.

Динамична загрявка е част от по-голямата категория на активните загрявания. Този тип подготвителна дейност включва движения, базиращи се на разтягане. Допълнителните активни загрявания включват спортно-специфични тренировки за гъвкавост, спринтове, скачане на въже, джогинг и други упражнения с ниско въздействие и леки усилия. Целта е да се подготви тялото за спортна дейност.

Едва когато сте се убедили, че нито едно мускулче по тялото ви не е останало несъбудено, започнете да тичате, да ходите бързо, да плувате или да упражнявате спортът, който сте си избрали след голямото заседяване вкъщи.

Следвай ме – Здраве/Стил

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles