11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Сливата – полезни свойства и противопоказания

Сливата е една от най-важните градински култури. Приложенията й са многобройни, като се започне от суровата консумация, премине се през компотите и сладката и се стигне до варенето на сливова ракия.

Преди да изсипете цялата реколта в казана, заделете една част и я изсушете, тъй като този плод има твъде много полезни за здравето свойства. Вярно, че свежите плодове са много по-целебни от сушените, но и в последните остават не малко от веществата, които подкрепят нашето здраве през зимата. Листата й също са полезни, изсушете малък запас. В тях се съдържа скополетин – химическо съединение, производно на кумарина. Плодовете съдържат аскорбинова киселина, витамини от група В, каротин, пантотенова киселина, никотинамид и др. В тях има още съединения на желязото, фосфор, калий, магнезий. От особена полза на хората със стомашно – чревни проблеми са пектиновите и дъбилни вещества в този плод.

Сливите подобряват храносмилането, притежават пикочогонно и леко слабително свойство. Отвара от сушените плодове се използват в народната медицина като средство за понижаване на високата температура. Препоръчват се на хора с кардиологични проблеми заради високите количества на калии в тях. Те трябва да присъстват и в менюто на пациенти с нарушения на водно-солиевия обмен, т.е. на страдащи от подагра, остеохондроза, отоци и атеросклероза.

Тези плодове оказват слабително действие. Затова от векове народната медицина ги препоръчва при запек. Тя ги препоръчва и при бъбречно-каменна болест. Рецептта е проста – дневно да се изяждат около 20 вътрешности от сливови костилки. Курсът на лечение е 3-4 дни, като почивката между два курса е също 3-4 дни. За да започнете да отделяте камъните, се препоръчват 4 курса.

От стари времена сливите се препоръчват от народната медицина за повишаване на потенцията. За целта пригответе смес от: половин чаша сухо вино, в което добавете по 1 супена лъжица сливов и наров сок, мед и 0,2 г мумиьо. Сместта се затопля на котлона до процес на кипене и се сваля от там. Приема се два пъти на ден в продължение на 3 седмици.

Тъй като сливите притежават слабителни свойства, неумерената им консумация може да доведе до диария. Впрочем, това е и единственото им противопоказание.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles