11.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Смокините – плодът, даряващ здраве на бъдещите майки

Смокините не са от най-популярните плодове по нашите земи по една единствена причина – с малки изключения, те не виреят у нас. Това обаче не е основание да ги пренебрегваме не само като отличен десерт или плод в междинните хранения, но и като вкусно природно целебно средство. Ползите от тях са многобройни. С право смокините могат да бъдат определени като плодът за здравето на бъдещите майки.

Не случайно в източните страни обичайно са сервирали смокини на момичета като десерт. От древни времена хората, които се занимават с народна медицина са знаели какъв е положителният ефект на този плод върху женското тяло. По време на менструалния цикъл смокините помагат на момичетата да преодолеят физическия дискомфорт. В допълнение, редовната консумация на тези плодове в сушено състояние, както и в прясно, стабилизира състоянието на ума в този труден период. Експертите препоръчват жените, които планират в скоро време да заченат да се включат в храненето си смокини. Причината е, че тези плодове имат положителен ефект върху репродуктивната функция на женското тяло. Те подпомагат плода да се образува правилно и без никакви патологии, а бременността да бъде лека.

Научно е доказано, че употребата на смокини след 4 месеца бременност има положителен ефект върху тялото на бъдещата майка. Плодовете омекотят контракциите, раждането е много по-лесно. При първото раждане, отварянето на матката се извършва без затруднения.

Смокините са и своеобразна превенция на сърдечносъдовите заболявания. В тях се съдържат завидни количества омега-3 и омега-6 мастни киселини, които подобряват сърдечно-съдовото здраве. Тези мастни киселини намаляват риска от коварни и животозастрашаващи заболявания на сърцето. Смокините имат свойството да потискат ефекта на триглицеридите върху сърдечносъдовата система, а те са основен фактор в развитието на подобни заболявания.

Същевременно, този вкусен, южен плод има редица ползи в превенцията на рак на дебелото черво, както и на онкологичните заболявания в още няколко локации.

Фибрите и антиоксидантите в смокините допринасят за регулирането на функцията на дебелото черво, извеждането на токсините от организма и нормалната обработка на храната. Тези влакнини регулират и стимулират здравословното движение на червата, което ги предпазва от развитие на злокачествени заболявания. Съдържанието на кумарин в тези плодове снижава риска от рак на простатата. Редовната им консумация предпазва от развитието на рак на гърдата и рак на дебелото черво.

Независимо, че те за сладък плод, помагат в контрола на диабета. Разковничето е в техните фибри, които влизайки в колаборация с други съставки намаляват секрецията на инсулин и допринасят за запазване на стабилни нива на кръвната захар.

Същевременно, те понижават кръвното налягане, тъй като съдържат високи нива на калций, който е отговорен точно за добрите му норми.

Смокините съдържат освен фибри, които понижават холестерола, и пектин. Той също влияе изключително добре върху нивата на лошия холестерол, което предотвратява натрупване на плаки по стените на съдовете и втвърдяването им. Те са добър диуретик, препоръчват се на хорта с  бъбречни проблеми.

Към ползите им се прибавя и тази, че те са много добро средство при бронхит – облекчават го. Проблемът е, че простудните заболявания са предимно през зимата, когато пресни смокини няма. Утешителното обаче е, че изсушените листа от това дърво, приготвени като чай също облекчават блонхитите, както и всякакви други простудни заболявания. Ефектът на листата се запазва дори, когато те са изсушени.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles