14.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Содени солени питки – 2 рецепти

Бързата и вкусна закуска е проблем на повечето домакини пред почивните дни, когато човек иска да поспи до по-късно.  Традиционните кексове, пържени филии или сандвичи са омръзнали на домашните, а какво да се  приготви за относително кратко време е трудно да се избере.

Качество на достъпни цени

„Следвай ме” ви предлага два варианта на солеи питки. Освен, че са вкусни не само топли, но и студени, те са подходящи и за пикник. Това тестено изкушение е подходящо и за кафе, и за чай. Можете с него да замените хляба на трапезата. Качествени стоки за нея можете да набавите от веригата магазини АВАНТИ. Къде се намират те – ТУК  и ТУК.

Солени питки със сирене 

Продукти:   брашно – 500 г,  яйца – 1 бр.,  кисело мляко – 200 г, олио – 8 с.л.,  сол – 1 ч.л., сирене – 100 – 150  г,  сода за хляб – 1 ч.л.,  бакпулвер – 1/2 ч.л.

Приготвяне: В кладенче, направено от брашното, се поставят киселото мляко със содите.

Разбърквате с лъжица и след като млякото шупне се добавят последователно яйцето, олиото, солта, сиренето и на части останалото брашно, до получаване на гладко тесто. То се оформя на руло. Рулото се разделя се на малки парчета, около 2 см.

Те се оформят на топчета и се редят в тава застлана с хартия за печене. Оставят се покрити за 20 минути.

След това тавата се поставя в студена фурна, която се включва на 200 градуса. Питките се пекат се за около 15-20 минути, в зависимост от фурната.

Пържени содени питки

Продукти:  яйца – 2/3 бр., кисело мляко – 1 кофичка (500 г),  сода бикарбонат – 1 с.л., сол – 1 с.л. /ако слагате сирене, по – малко /,  олио – 2 с.л.,  брашно – до 1 кг, колкото поеме до нелепнещо тесто, оцет – 1 с.л.,   захар – 1 щипка. По желание можете да сложите  натрошено сирене – 200 г

Приготвяне: Содата се слага в киселото мляко и се разбърква. Оставя се хубаво да шупне. За да направите едни наистина вкусни питки, ви препоръчваме да използвате старо, прокиснало кисело мляко. Ако нямате такова, сложете 1 с.л. оцет в кофичката мляко, което ще използвате и го разбъркайте, чак тогава погасете содата в него. Изчакайте хубаво да кипне – повърхността му да се покрие с мехурчета. Брашното се пресява в подходящ съд. В средата му се прави кладенче, в което се слагат яйцата, сиренето (ако слагате), солта, олиото, щипката захар и киселото мляко, с угасената в него сода.

Меси се средно твърдо, нелепнещо тесто и се оставя покрито с кърпа да почине (да се отпусне) 10-15 минути – не втасва, защото няма мая в него.

На набрашнен плот с помощта на точилка тестото се разточва на лист с дебелина около 0.5 см. Реже се с нож или къдраво ножче на стандартните ромбоиди или фигури по желание. Хубаво е и те да се оставят да починат.

Но ако нямате време, може веднага да започнете с пърженето.

Питките се поднасят, според вкуса, с допълнително сирене или с конфитюр или мед.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles