12.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Сокът от моркови подсилва имунитета

Сокът от моркови осигурява силна защита на детския организъм от вирусни и бактериални заболявания, тъй като усилва имунитета. Освен това, той пази от преждевременно стареене, помага да се преборим с радионуклеидите, ендо и ентеретоксините. За да се ползва от тези му качества, човек трябва да го консумира суров. При преработка всички полезни съединения се унищожават.

Освен това, сокът от моркови регулира обменните процеси в организма, което нарушение провокира всевъзможни заболявания, като подагра, остеохондроза, затлъстяване, полиартрит, камъни в бъбреците и жлъчката.

Високото съдържание на желязо в морковите (0,6 мг Fe на 100 г от продукта) дава основание той да бъде препоръчван при малокръвие, левкемия и железодефицитни анемии, както и в случаи на обилно кръвотечение. Това кореноплодно е богато на каротиноиди, т.е. провитамин А. То е богато и на витамините от група В – тиамин и рибофлавин (съответно B1 и B2), витамините С и Е, и пантотенова киселина. Морковите съдържат още флваноиди, антоцианиди,фосфор, калий, калций, натрий, манган. Впрочем, в тях се намират повече от 17 химични вещества с висока биологична активност.

Препоръчва се морковеният сок да се приема един час преди или два часа след хранене. Така се постига максимална полза от него. Ако се пие по време на храненето, може да се получи ферментация и диария. Той обаче се съчетава много добре с мазните ястия, тъй като витамините в него са в категорията на масноразтворимите.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles